Za 12 opština na sjeveru po milion eura:Od ekonomskog državljanstva Mojkovac rekonstruiše Trg:

Vesko Delić
(Foto: RTCG -screenshot)

Po milion od ekonomskog državljanstva stigao je na račun 12 opština na sjeveru. Novac je namijenjen za infrastrukturne projekte.
Mojkovac milion ulaže u rekonstrukciju Trga.
„400.000 eura će biti utrošeno za asfaltiranje gradskih ulica u najužem gradskom jezgru gdje je frekvencija saobraćaja najveća. Takođe ćemo asfaltirati parking u krugu Opšte bolnice. Ovim projektom je predviđeno asfaltiranje u pet mjesnih zajednica. Završen je i tender i za izradu fasade na zgradi opštine“, kazao je Mensur Hajdarpašić iz Sekretarijata za investicije Opštine Bijelo Polje.
U Beranama je novac od ekonomskog državljanstva još na računu. Realizacija pripremljenih projekata krenuće od naredne godine, a dio sredstava planiraju potrošiti za izradu planske dokumentacije.
„Ili će biti u pitanju izrada određenih saobraćajnica, ili će biti u pitanju izrada neke kanalizacione vodovodne mreže, o tome ćemo naknadno donijeti odluku. Prilikom opredjeljivanja tog novca učinjena je jedna nepravda prema Beranama, jer uvažavajući potrebe svih drugih opština kojima su sredstva uplaćena, mislim da u ovom trenutku nijedna opština nije u toj mjeri spremna sa projektom tehničkom dokumentacijom u mjeri u kojoj je spremna opština Berane“, smatra Damjan Ćulafić iz Opštine Berane.
Mojkovac će od opredijeljenih sredstava dobiti novi trg.
„Projekat je ukupne vrijednosti skoro dva miliona eura, i ovaj milion će biti dovoljan da se uradi negdje pola projekta, a za ostatak novca mi ćemo tražiti novac od uprave za kapitalne projekte i nadam se da ćemo početkom naredne godine, kada vremenski uslovi dozvole, krenuti u realizaciju“, kaže predsjednik Opštine Vesko Delić.
I u ostalim opštinama novac će se trošiti za putnu, vodovodnu infrastrukturu i uređenje javnih površina. Žabljak će do kraja godine završiti pet projekata. U Kolašinu je u toku rekonstrukcija jedne od glavnih gradskih saobraćajnica. U Plužinama će se graditi nova zgrada, a Plav, Rožaje i Petnjica imaju više projekata spremnih za realizaciju, dok su u Gusinju u pripremi.
Jedino iz Pljevalja i Andrijevice nijesmo dobili odgovor kako troše opredijeljeni milion. Iako je novac dobrodošao, u svim gradovima su saglasni da ta sredstva nijesu dovoljna.
„Milion eura nije dovoljan za sve infrastrukturne probleme i projekte koje mi imamo u planu i koji su trenutno aktuelni, nego će dio biti plaćen iz sredstava budžeta opštine Bijelo Polje“, kaže Hajdarpašić.
„U opštini Berane u ovom trenutku imate 68 projekata infrastrukture. Sredstva koja je vlada opredijelila naravno da nisu dostatna sredstva za realizaciju svih tih projekata. S obzirom na te neke pretpostavljene vrijednosti, ona nisu dostatna možda ni za realizaciju jednog cijelog kvalitetnog kapitalnog projekta, ali svakako da su vrlo značajna sredstva“, kazao je Ćulafić.
Delić smatra da će biti potrebno da u narednih nekoliko godina se Vlada sa mnogo više pažnje usmjeri ka sjeveru i ka razvoju sjevera.
Ovo što do sada smo vidjeli nije bio ravnomjeran regionalni razvoj. A da bi se obezbijedio ravnomjeran regionalni razvoj očekujemo da će nova vlada preusmjeriti ostatak novca od ekonomskog državljanstva i naredne godine sjeveru države.
Slijedi rekosntrukcija Trga
(Foto: RTCG-screenshot)
Izvor: RTCG

Leave a Reply