12. Mojkovački likovni salon – Salon umjetnosti sjeverne regije : – Naod Zorić dobitnik Grand Prix nagrade

Delić uručio nagradu Zoriću
(Foto: Opština MK)

Mojkovac, 17. 11. 2023 –  Naod Zorić dobitnik  je Grand Prix nagrade 12. Mojkovačkog likovnog salona –  Salona umjetnosti sjeverne regije za sliku „Starica“ ; Aleksandar Ostojić dobitnik Specijalne nagrade I za instalaciju u prostoru, a Zoran Obradović je dobitnik Specijalne nagrade II za skulpturu pod nazivom „Pješčanik“.
NOrth problem je salon umjetnosti sjeverne regije i kao takav se organizuje po prvi put. Pravo učešća imali su svi akademski umjetnici koji žive i rade na sjeveru Crne Gore. Posjetioci imaju priliku da posjete Salon i vide postavku do 17. decembra u Centru za kulturu Mojkovac.
Naod Zorić je istakao da je ovaj Salon veoma važan za likovni svijet na sjeveru jer se po prvi put održava Salon koji je uspio da okupi umjetnike/ce sa sjevera i da se raduje i nada da će salon da zaživi na radost svih umjetnika i kulture. Prilikom uručenja nagrade, izrazio je želju da finansijski dio nagrade pokloni Muzeju savremene umjetnosti Crne Gore. Međutim, direktor MSU dr Šćepanović se zahvalio u ime MSU i istakao da ne mogu primiti poklon jer smatra da od umjetnika ne treba uzimati već obrnuto, da država treba da brine o svojim umjetnicima kroz institucije kulture i da zahvaljuje na plemenitom gestu Naodu.
Žiri u sastavu: dr Vladislav Šćepanović, direktor Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore; Anastasia Degtyareva, galeristkinja, kuratorka i teoretičarka umjetnosti i Natalija Đuranović, slikarka, kustoskinja i muzejska savjetnica su donijeli odluku da, pored Zorića, Obrenovića i Ostojića, dodijele plaketu i Dinu Karailu za vizuelni dizajn Salona koji sam po sebi jeste izdvojeno umjetničko djelo.
Aleksandar Ostojić je istakao da je Salon nastao kao potreba umjetnika sa sjevera da budu vidljiviji i da je to osnovni moto njegovog izlaganja na Salonu.
Zoran Obrenović smatra da je uspostavljanje i buduća podrška Salonu od izuzetne važnosti za afirmaciju umjetnika sa sjevera.
Vuk Vuković, kustos 12. MLS i kustos MSU, je o Salonu rekao: „No(rth) Problem“ kao multimedijalna izložba u sklopu 12-tog Mojkovačkog likovnog Salona, uzbiruje različite izraze u polju likovne i vizuelne umjetnosti stvaralaca sa Sjevera koji se itekako angažovano upuštaju u sagledavanje dispariteta (kojeg mora zamijeniti diseminacija) prisutnog u modelu kulturnog djelovanja i njene p(r)osvećenosti regijama u Crnoj Gori, i kao što kultura podstiče/generiše kritički rezon, ništa manje treba ostati otvorenom za osluškivanje kritike koja joj se konstruktivno upućuje, kako bi napredovala prožimajući se dinamizmom različitih doprinosa objedinjenih u njenoj jedinstvenoj misiji. Utoliko, decentralizacija kao rješenje da se kultura svih regija zemlje učini podjednako vidljivim i prisutnim, jeste par excellence rad na kulturi putem kulture same. Misija u svrhu potpune otvorenosti i pristupnosti svakom lokalitetu koji nesumnjivo ima svoj idiom i biljeg, estetski identitet i kôd, narativ i prošlost kao i načine interpretiranja, novog čitanja i učitavanja u savremene tokove i medije koji među sobom brišu već sada jedva primjetne granice, tako da – slika, crtež, grafika, skulptura, instalacija, objekat, performans, video art, jesu međusobno vrlo razrađeno i prohodno cirkulišući umjetnički načini djelovanja koji se gotovo pa savršeno preklapaju i dopunjavaju.“
“Brzina življenja nas nerijetko sprečava da uživamo u bilo kakvoj umjetnosti i to je nešto što svi zajedno kao društvo moramo mijenjati. Zato se nadam da će mojkovačka publika narednih mjesec dana koliko će i biti otvoren salon za posjetioce, naći vremena da uživa u radovima telentovanih umjetnika”,kazao Predsjednik opštine Mojkovac Vesko Delić.
Organizator salona je Opština Mojkovac sa Centrom za kulturu, a pokrovitelj Ministarstvo kulture i medija.
 

Leave a Reply