Visokotehnološki kriminal u Rusiji viši za 85 odsto

Ilustracija Foto:aktuelno.me

Rusiju je tokom poslednjih pet mjeseci zahvatio talas povećanja visokotehnološkog kriminala za 85 odsto, rekao je zamjenik šefa ruskog Savjeta bezbjednosti Dmitrij Medvedev.

Kako javlja Tass, ovaj podatak on je iznio na konferenciji posvećenoj nacrtu koncepta javne bezbjednosti do 2030. godine.

„Jasno je da je pandemija primorala mnoge Ruse i njihove poslodavce da rekonfigurišu rad i to je rezultiralo velikim porastom i tehnoloških resursa, koji su, povukli za sobom i porast visokotehnološkog kriminala. Posljednjih pet mjeseci broj zločina koji se odnosi na internet, informacione i mobilne komunikacije dostigao je broj od 180.000. To je u prosjeku 85 odsto više nego u istom periodu prošle godine”, rekao je Medvedev, prenosi Tanjug.

Takođe, dodao je, broj visokotehološkog (sajber) kriminala u ukupnom broju kriminalnih djela porastao je skoro dvostruko. Polovina od tih prekršaja su ozbiljni ili veoma ozbiljna kriminalna djela.

„Tranzicijom na digitalne tehnologije, kriminal se okrenuo ka toj sferi takođe,” kazao je Medvedev i dodao da su kriminalci smislili nove šeme i nove tehnike.

U ovoj situaciji, pojedinci su najranjiviji, mnogi nisu u stanju da se brzo snađu i pronađu pravu zaštitu na vrijeme. Na prvom mjestu, to su uglavnom stariji ljudi, navodi agencija Tass.

„Da bi spustili ruke na tuđe ušteđevine, prevaranti se služe svakakvim trikovima,„ rekao je Medvedev i dodao da je počinjeno najviše takvih kriminalnih djela u oblasti naprednih komunikacija i informacija.

Neki rizici koji proizilaze iz situacije u kojoj se društvo nalazi zbog kriminala rastu ubrzano. O ovom problemu nekoliko puta je diskutovano u Savjetu bezbjednosti kojim je predsjedavao predsjednik Vladimir Putin, navodi Tass.

politika.rs

Leave a Reply