Više turista nego stanovnika

Foto: stpetersf.com

Vatikan je najmanja država na svijetu površine 0,44 km2 sa oko 800 stanovnika od čega ih samo polovina ima vatikansko državljanstvo. Ograđena je zidinama i okružena gradom Rimom. Na čelu države je papa Franjo. Sikstinska kapela je zvanična rezidencija pape.
Službeni naziv države Vatikan je Cita del Vaticano.
Vatikan nema vojsku, ali zato ima policiju i Švajcarsku gardu koja je počasna straža. Ona sudjeluje na papinskim svečanostima. Uniforme im je dizajnirao Mikelanđelo, a one se do dan danas nisu mijenjale. Vatikan je pod zaštitom UNESCO-a.
Građevine poput Bazilike Sv. Petra i Sikstinske kapele se smatraju jednim od najvećih svjetskih dostignuća na polju kulturne baštine koji uključuju poznate umjetnike poput Botičellija, Berninija, Rafaela i Mikelanđela.
Poseban izgled Vatikanu daju vatikanski vrtovi za koje možemo reći da su jedinstveni na svijetu. Imaju oko 1900 raznih vodoskoka i fontana koje natapa vodovod dugačak oko 120 km. Vatikan ima vlastite poštanske marke i novac koji imaju ogromnu vrijednost. Radio Vatikan pokriva cijeli svijet na 32 jezika.
Vatikan ima svoju željezničku stanicu koja uglavnom služi za prevoz robe.

Monako

Foto: digitalhint.net

Kneževina Monako je smještena na ogromnoj stijeni koja se nalazi na Azurnoj obali. Na oko dva kvadratna kilometra naseljeno je 32.000 stanovnika. Kneževina Monako je najgušće naseljena, a po veličini druga najmanja država na svijetu (poslije Vatikana).
Ova nezavisna državica – kneževina u srcu Evrope nudi nevjerovatne mogućnosti za biznis i provod. Ime Monako dolazi po riječi Monoikos (Μόνοικος), imenu koje je označavalo pleme koje je na tome području živjelo u 6 vijeku p.n.e.
Službeno, kneževina Monako nema glavni grad, ali neformalno, glavni grad je Monte Karlo, koji je u svijetu poznat po svojim kazinima, kockanju, glamuru i kao mjesto u kome poznati provode odmor.
Mali bogati patuljak je velika turistička atrakcija. Svoju slavu duguje kazinu, koji uz turizam predstavlja glavni izvor prihoda.
Mesto glamura, raskoši i luksuznih jahti Monako je naročito postao nakon ženidbe princa Ranijera sa holivudskom glumicom Grejs Keli koja je posebno zaslužna za izgradnju ovakvog imidža – odredište bogatih i slavnih. 
Ovdje postoji čak 45 banaka. Mnogi svjetski sportisti imaju prijavljeno boravište u Monte Karlu. Razlog tome je mali porez. 

Evo još nekih zanimljivosti o Monaku:
– Najduži prosječni životni vijek čovjeka na svijetu, skoro 90 godina
– U Monaku živi, po istraživanjima „The Guradian“-a, više od 2.000 milionera – najviše na svijetu po glavi stanovnika
– Nezaposlenost 0%
– U Monaku živi 108 nacionalnosti
– Da se otvori račun u banci Monaka potrebno je minimum 300.000 eura

Maldivi

Foto: mymaldives.com

Republika Maldivi je najmanja država Azije, sa površinom od 298 kvadratnih kilometara i sa oko 350.000 stanovnika. To je i najmanja islamska država, ali i – najniža država na svetu – prosječna nadmorska visina je samo jedan metar. Najviša tačka Maldiva je 2,4 metra visok brežuljak.
Maldivi, službeno Republika Maldivi je ostrvska država u Indijskom okeanu. Sastoji se od oko 1.200 ostrva grupisanih u 26 atola, od kojih je oko 200 naseljeno, a njih 80 se koristi samo za turizam.
Maldivi su tropski raj. Dugo vremena su bili jedna od najbolje čuvanih tajni na svijetu.
Stručnjaci procjenjuju da će nivo mora u ovom vijeku porasti za 53 centimetra, što bi značilo potapanje dobrog dijela blizu 200 naseljenih maldivskih ostrva. Maldivi već imaju poseban fond u kojem prikupljaju novac od turizma za kupovinu teritorija u inostranstvu i preseljenje stanovnika, ako im domovina potone.
Glavni grad Maldiva je Male, ostrvo veličine dva puta jedan kilometar, koji ima 65 000 stanovnika, što ga čini jednim od najnaseljenijih mjesta na svijetu. Ulice, prodavnice i džamije su uske, ali grad je vrlo čist i uredan. Turistički i nije toliko zanimljiv pa ga posjeti manje od 10 posto turista koji dolaze na Maldive.
Cunamiji predstavljaju veliku opasnost. Jedan je nanio ogromnu štetu ovoj državi, neka ostrva su totalno uništena, a bilo je i žrtava. Glavni grad Male je cunami zaobišao.
Stanovnici Maldiva, bivše britanske kolonije, srdačni su, ljubazni i dobrodušni. Mješavina su indijskih, arapskih i singaleskih (sa ostrva Cejlona) doseljenika. 
Izrazito su religiozni. Na plažama Maldiva zabranjeno je sunčanje i kupanje u toplesu. Novčane kazne su vrlo visoke – do 1.000 američkih dolara. Neprihvatljivo je i van plaže šetati se u kupaćem kostimu. 
Zakoni strogo zabranjuju drogu, alkohol i oružje. Zbog ovih zakona stopa kriminala je niska. 

Grenada

Foto: cabconference.com

Grenada je ostrvska država na jugoistoku Karipskog mora
Prvi stanovnici Grenade su bili pripadnici karipskih naroda. Nakon Kolumbovog otkrića Amerike počinje naseljavanje Britanaca te nešto kasnije Francuza koji od domorodaca kupuju ostrvo 1650. godine. Opet je prepušten Britancima 1783. i ostaje njihova kolonija sve do 1974. godine.
Period nakon nezavisnosti bio je obilježen oštrim sukobima između različitih grupacija. Godine 1979. su vlast preuzeli radikalni marksisti na čelu s Maurisom Bišopom i uspostavili pro-sovjetski jednopartijski režim. Unutrašnji sukobi u pokretu, tokom kojih je stradao Bišop, su godine 1983. poslužili američkom predsjedniku Ronaldu Reganu da lansira vojnu invaziju, koja je, bila prvi američki vojni uspjeh nakon vijetnamskog rata. Grenada i danas pripada zajednici “Commonwealth”, a
80% stanovništva su potomci afričkih robova koje su doseljenici doveli da bi radili. Ostatak čine autohtoni Karipci. Engleskim jezikom govori 98% stanovništva. Skoro sva populacija pripada hrišćanskoj vjeri, a najviše je katolika.

Malta

Foto: onebigphoto.com

Malta ima oko 400.000 stanovnika , na površini od 300km2. Malteški jezik je kombinacija 7 jezika. Najsličniji je arapskom.
Kako su službeni jezici engleski i malteški, u razgovoru između Maltežana često se može čuti kako kombinuju oba jezika, pa čak i ubacuju italijanske fraze.
Gavni grad Valleta je ujedno i administrativni centar. Valetta je grad u kom veliki broj građevina potiče iz 16. vijeka, kada je Malta bila pod vlašću vitezova Hospitalaca, odnosno Suverenog reda svetog Jovana Jerusalimskog. Zbog izuzetnog bogatstva upisana je na UNESCO-vu listu mjesta Svjetske baštine u Evropi još 1980. Vikendom je ovaj dio prilično miran jer su sve radnje zatvorene, a i restorani i ulice praznije nego radnim danima. 
Uz sve to imaju idealnu klimu, more, razvijen turizam, predivnu arhitekturu i mnogobrojne spomenike.
Svaka zgrada ili kuća ima svoje ime.
Zakonski ne postoji razvod između muža i žene. Razlog za to je 98% stanovnišva koji su rimokatolici. Uz Maltu, jedino na Filipinima još nema razvoda.
U cijeloj zemlji postoji 360 crkava što je u prosjeku jedna crkva na 1000 stanovnika.
Na Malti je pravilo da se vozi lijevom stranom puta.
Zdravstvo je besplatno, na ulicama nema prosjaka, socijalna pomoć je oko 600 eura i nema mnogo kriminala.

Nikola Đurović

Leave a Reply