„“Velika zlatna mimoza“ za „Takva su pravila“

Milan Karadžić, Mima Karadžič, Emir Hadžihafizbegovič i direktor „Montenegro film festivala“ Milan Živković juče u Herceg Novom

Grand Pri „Velika zlatna mimoza“ pripao je filmu „Takva su pravila“ Ognjena Sviličića za „postignute veoma snažne emocije uz upotrebu minimalističkih kreativnih sredstava”,
 
Sviličić je nagrađen i za scenario a “Zlatnu mimozu” za mušku ulogu žiri je dodijelio Emiru Hadžihafizbegoviću za rolu u tom filmu naglasivši da je “ulogu oca odigrao impresivno i krajnje neobično, noseći ovu potresnu priču na svojim leđima“.

Ivona Juka

Ivona Juka laureat je „Zlatne mimoze za režiju“ uz obrazloženje da je „u filmu „Ti mene nosiš“ uspjela da uskladi veoma komplikovanu filmsku strukturu sa mnoštvom likova i kreativnom upotrebom filmskog vremena“.
 
„Zlatnu mimoza“ za najbolju žensku ulogu pripala je glumici Ariane Lebed („Otok ljubavi“) a za najbolju kameru Milanu Tvrdišiću („Bićemo prvaci sveta“).
 
Specijalno priznanje dodeljeno je Vuku Ršumoviću „za rad sa naturščicima“ u filmu „Ničije dete“ i Petru Popoviću za „kreativnu upotrebu slike“ u filmu „Trelevator“.
 
Žiri u sastavu Iv Boase (predsjednik), Goran Marković i Draško Đurović je gotovo sve odluke donio jednoglasno.

Laureat nagrade „Živko Nikolić“ je Milan Karadžić za film „Gorčilo“ kojim „ostaje na tragu poetike Živka Nikolića“.
 
U kategoriji dokumentarnog filma „Zlatna mimoza“ pripala je filmu „Jar“ Simon Gijara a žiri (Semra Gizel, Korver, Viktor Orosko Ramirez i Stefan Bošković)) je nagradom nagradio i „Zelenu zmiju“ Beni Jaberg, neobičan film o alkoholizmu a treću nagradu zaslužio je „Svaki dan“ Rem Karslija koji govori o svakodnevici zarobljene familije u ratnim okolnostima.
 
Strahinja Savić je dobitnik „Gran Pri“ za najbolji studetski film, ostvarenje „Devet dana“ u kome se kroz odnos bake i unuka govori o sukobu generacija, pitanju starosti i otuđenosti modernog čovjeka a laureat Specijalnog priznanja „za osoben autorski stil“ je Marko Grb Sing („If J hed it my way I would never leave“, film o emigrantima).

Od 1.do 7. Avgusta na 29 Filmskom festivalu u Herceg Novom u tri takmičarske i jednoj revijalnoj selekciji prikazano je preko 100 filmova na više lokacija.
 
Ukratko, Montenegro film festival, koji ima sve veći renome i postaje sve značajniji na festivalskoj mapi, na temeljan a nepretenciozan način spojio je i prepleo autorska ostvarenja i filmove visokog stepena popularnosti, osvedočena rediteljska, glumačka imena sa mlađim stvaraocima i (iznova) pokazao koliku i kakvu publiku (uprkos svemu) ima film, ili preciznije kako se ona njeguje.

Izvor i foto: blic.rs

Leave a Reply