Cetinje: Počeo ljetnji kamp za kamernu muziku

Foto: booking.me

Ljetnji kamp za kamernu muziku ,,Montenegro Summer Camp for Chamber Music 2015”, osnovan još 2012. godine na inicijativu flautiste Mihaela Šnura koji je tada bio njemački diplomata u Crnoj Gori, održava se od 8. do 15. avgusta na Ivanovim koritima, u turističko-edukativnom centru ,,Lovćen”, a u organizaciji Kultutno-informativnog centra ,,Budo Tomović” i uz finansijsku podršku Ministarstva kulture Crne Gore, Ambasade Njemačke i Fondacije Petar II Petrović Njegoš. U izvođenju raznovrsnog muzičkog programa, od baroka do moderne muzike, učestvuje preko 60 učesnika iz Crne Gore, Makedonije, Srbije, Njemačke, Japana i SAD.

,,Ljetnji kamp za kamernu muziku je jedinstveni projekat koji afirmiše sviranje kamerne muzike i podstiče razvoj kamernih ansambala u našoj sredini. Okuplja brojne polaznike različitih generacija iz zemlje i inostranstva, a većinom mlade muzičare iz Crne Gore kojima je ovaj projekat prvenstveno i namijenjen. Rad na programu kreira tim iskusnih profesora, uglednih umjetnika iz Crne Gore, regiona i Njemačke. Program se odnosi na sviranje u standardnim i nestandardnim kamernim ansamblima i u kamernom gudačkom orkestru”, kažu organizatori.

Kako je saopšteno, nakon sedmodnevnog kampa slijede tri završna koncerta, i to u Ministarstvu kulture na Cetinju 14. avgusta u 20 časova, zatim 15. avgusta, u 20 časova u KIC-u ,,Budo Tomović” u Podgorici i 16. avgusta će biti upriličen koncert profesora Muzej grada Perasta u 20 časova i 30 minuta. Ulaz za sva tri koncerta je besplatan.

,,Završnica projekta podrazumijeva javne koncerte koji će obogatiti iskustvo polaznika kampa, kao i koncertnu ponudu u Podgorici, Cetinju i Perastu”, dodaju u organizaciji.

Učesnici kampa imaju priliku da rade i uče od renomiranih stručnjaka iz oblasti ozbiljne muzike, među kojima su: pijanistkinja i profesorica kamerne muzike na Muzičkoj akademiji u Hanoveru Tatjana Prelević, profesor violončela na Muzičkoj akademiji na Cetinju i prvi violončelista Beogradske filharmonije Aleksandar Latković, zatim flautistkinja i profesorica kamerne muzike Žana Lekić, onda članovi Crnogorskog simfonijskog orkestra – Marko Simović, Vladislava Drašković i Vladimir Drobnjak, prvi klarinetista Beogradske filharmonije Veljko Klenkovski, oboistkinja Nadica Ristić, njemački dirigent i profesor na Muzičkoj akademiji u Hamburgu Tomas Post i koncert-majstor orkestra Marko Simović.

Bojana Obradović

Leave a Reply