Varhelji: Vrata EU širom otvorena za Crnu Goru

Oliver Varhelji
(Foto: RTCG)
Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji saopštio je da su vrata Evropske unije (EU) široko otvorena za Crnu Goru. Naša država je, kako je kazao u Dnevniku 2 na Televiziji Crne Gore (TVCG), dosta napredovala, ali je propustila i brojne prilike. Istakao je i da u Crnoj Gori vidi koaliciju „koja stvara rezultate, te većinu koja je stabilna i od povjerenja“.
„Odjek je već tu. Sa novom Vladom, sa novom koalicijom na vlasti i novom parlamentarnom većinom, vidjeli smo rezultate u reformama. To je stvorilo potpuno drugačiju atmosferu u Briselu. Crna Gora je pokazala da nije samo voljna, već i sposobna da ostvari rezultate“, rekao je Varhelji za TVCG.
Smatra da je bilo ključno što su se već donijele najteže odluke od strane parlamenta i vlade po pitanju vladavine prava.
„Još imamo brojna pitanja koja trebaju rezultate, to zovemo privremena mjerila poglavlja 23 i 24. To znači, ako Crna Gora želi da pređe u narednu fazu pregovora, što znači da ih završi i dobije članstvo, još ostaje rad u pravosuđu, fale neka imenovanja, neki zakoni… I postoji potreba da se borimo protiv organizovanog kriminala i korupcije“, dodao je evropski komesar.
Za postizanje tih rezultata, smatra komesar, ne treba mnogo vremena.
Istakao je da u Crnoj Gori vidi koaliciju „koja stvara rezultate, te većinu koja je stabilna i od povjerenja“. 
„Sve što to može ugroziti, takođe bu usporilo šanse Crne Gore da se ubrzano kreće do sljedeće faze pregovora na ljeto. Crna Gora treba biti ujedinjena u potrebi da bude sljedeća članica EU“, istakao je Varhelji.
Iz Dnevnika (Foto: RTCG)

Na pitanje o datumima kada je u pitanju proširenje, Varhelji je rekao:
„Proces pristupanja zasnovan je na zaslugama i pitanje je kada može Crna Gora postati članica. Može to biti 2027, 2028, 2030. godina. Pitanje je kada Crna Gora može da ispuni sve uslove, mi ćemo pomoći Crnoj Gori, sada vidimo da se stvari mogu završiti.“
Nova alatka – plan rasta, kako je kazao, može ubrzati čitav proces pristupanja.
Što se tiče tranši, Varhelji je kazao da čekaju da se slože Evropski parlament i Savjet, iako je politička odluka donijeta.

Izvor: RTCG

Leave a Reply