Vandali uništili 250 stabala oraha u Zeti

Dan

Od 400 stabala oraha na plantaži Andree Šuškavčević u naselju Šušunja u Zeti nepoznati počionici posjekli su 250 komada i pričinili veliku štetu koja se procjenjuje između 20.000 i 30.000 eura, piše Dan.

Orasi su, kako priča Milovan Veselinović, radnik koji brine o zasadima, posječeni u noći između ponedjeljka i utorka, a slučaj je prijavljen i službenicima Centra bezbjednosti Podgorica koji su obavili uviđaj. Stabla su potpuno uništena vjerovatno sjekirom ili nekim oštrim predmetom.

“Lovci koji idu na jezero da love u utorak ujutro su nas obavijestili da su nam posječeni orasi. Kad smo došli imali smo što i da vidimo, prava katastrofa. Najvjerovatnije su posječeni kosijerom, sjekirom ili nekim drugim oštrim predmetom. Ovo je vandalski čin, i više od toga”, navodi Veselinović.

On ističe da su zasadi stari dvije godine i da su neki od njih ove godine već izbacili plodove. U pitanju je, kako navodi, sorta „čender” koja je nabavljena iz Srbije, a posađena je na površini od preko hektara.

“Pokušavamo da nešto spasimo, nadam se da ćemo uspjeti bar 50 odsto od posječenih da spasimo. Sa rodom će kasniti dvije godine. Ja sam bio ponosan na ovaj zasad, prosto sam emotivno vezan za njega. Uglavnom sam ga sam održavao i trebalo je puno posla, truda. Mi smo policiju zvali, sačinili su zapisnik. Obišli su kompletnu parcelu i vidjeli da je na jednom mjestu probijena žica gdje su oni ušli. Rekli su nam da će dati sve od sebe da pronađu počinioce. Ja bih volio da uhvate počinioce, jer ovo nisu ljudi, ovo su neljudi. Ne mogu da shvatim da ovo neko može da napravi”, kaže Veselinović.

Navodi da će do jeseni čekati da vide šta dalje da rade.

“Ako do jeseni na mjestima gdje su posječene ne budu iznikle sadnice mi ćemo zasadi nove”, poručuje Veselinović.

Porodica Šuškavčević poručuje da je pripremila nagradu za one koji im pomognu u otkrivanju počinioca.

Dan

Leave a Reply