Uzgajivači povrća obrali bostan

I poljoprivrednici iz Zete nezadovoljni su prodajom proizvoda i tvrde da je to sve zbog toga što je država dozvolila uvoz nekonkuretne robe. Ogorčeni su na Ministarstvo poljoprivrede što ih ne zaštiti od uvoznika, jer u Zeti ima proizvoda toliko da se može nahraniti cijela Crna Gora. Uzgajivač zeleniša i boranije Nataša Maraš kaže da prodaje više nema.

“Ubrala sam 500 kilograma boranije za prodaju danas i pola sam vratila. Podijeliću rođacima bar da nečemu služi jer će da propadne. Otkupa nema, a mi sa proizvodima više nemamo gdje. Treba da nastavim da berem i ako ne prodam šta ćemo onda. Najvjerovatnije ću je pokloniti narodnoj kuhinji, bar da me neko blagosilja. Ništa se prodati ne može zbog uvoza iz Albanije. Problem je to što su naši proizvodi kvalitetni i drže cijenu, a onda oni krenu da uvoze šlepere i šlepere robe koju mi na tržištu imamo i proizvođači iz Zete ne mogu da prodaju ni kilogram. Ne razumijem zbog čega se uvozi roba koje imamo u izobilju od naših proizvođača, pravu domaću. Vjerujete li berem danas boraniju, a plače mi se, jer znam da je prodati svu neću. Toliko smo se porodično trudili da podignemo zasade, a sada ne možemo ništa da prodamo”, kaže Maraš.

Maraš smatra da bi ministar poljoprivrede trebalo da nađe način da zaštiti poljoprivrednike iz Zete i Malesije.

“Mi držimo Crnu Goru sa proizvodima. Moramo da shvatimo da je proizvodnja hrane na prvom mjestu. To smo valjda shvatili sad u doba korone. Oni to ne razumiju izgleda još. Cijene nekih proizvoda su toliko pale da se ne isplati raditi. Ima li igdje da kupite paket kupusa za dva eura. Mora da se kontroliše uvoz, jer se uzalud mučimo. Svaki dan prodajem na pijaci, a jutros smo boraniju prodali po 60 centi i to jedva. Od zeleniša kojeg imam nešto i prođe, blitva i raštan”, kaže Maraš.

Iz DNP-a Zete saopštili su da im se veliki broj proizvođača ovih dana javlja da ih otkupljivači zaobilaze u širokom luku.

“Rekli su nam da im otkupljivači kažu kako imaju prioritete koje dobijaju iz Ministarstva poljoprivrede kome će robu da otkupljuju i tek kad njima otkupe počeće i njihove. Apelujemo na čelnike Opštine Golubovci da se odmah i aktivno uključe u problem da dobiju proizvođači odgovor zašto se zaobilazi njihova roba koja je u većini slučajeva istog ili boljeg kvaliteta. Nastavlja se praksa da kada dođu zetski proizvodi ne samo da se staje sa otkupom, već se uvozi nekontrolisano i onda cijena strmoglavo pada. Posebno takva situacija će biti ove godine jer nećemo imati turističku sezonu kakva je bila prethodnih gdje se plasirale velike količine proizvoda”, kažu iz DNP-a.

Oni apeluju na čelnike Opštine Golubovci da se pozabave sa ovim pitanjem dok su na vrijeme.

“Obratite se Ministarstvu poljoprivrede, jer zetski proizvođači i sa područja Lješkopolja ne traže ništa više nego što imaju naše komšije u Tuzima kojima roba malo ranije dolazi. Ne tražimo povlašćen položaj već samo ravnopravan da budu isti aršini, a ne selektivni za sve poljoprivredne proizvođače u Crnoj Gori”, kažu iz DNP-a.

cdm.me Dan

Leave a Reply