U Turskoj najveći dnevni broj novozaraženih koronavirusom do sada

Turska je danas registrovala najveći broj novih slučajeva zaraze koronavirusom u jednom danu, dve nedjelje nakon što je vlada ublažila mnoge mjere koje je donijela kako bi smanjila infekcije.

Ministar zdravlja Fahretin Koča objavio je podatak o 1.195 novozaraženih u poslednja 24 časa, koji sada čine ukupan broj od 175.218 zaraženih od početka pandemije.

Ovo je prvi put da je broj zaraženih u jednom danu prešao 1.000, nakon što je dvije nedjelje bio oko 800 ili 900.

Takođe je prijavljeno i 15 umrlih od posledica virusa što je najmanji dnevni broj smrtnih slučajeva za više od dva mjeseca, dok je ukupan broj umrlih od posledica virusa 4.778, javlja Beta.

Vlada je ranije ove nedjelje dozvolila da se 1. juna ponovo otvore restorani, kafići, teretane, parkovi, plaže i muzeji, i olakšala narudžbine od kuće za starije osobe i maloljetnike.

Ljudi su pravili gužvu u primorskim mjestima i u parkovima prvog vikenda nakon ublažavanja mjera, često bez maski ne poštujući fizičko distanciranje.

Koča je naveo da je „lažni optimizam” dozvolio virusu da se ponovo raširi i upozorio ljude da nose maske i da se pridržavaju vladinih savjeta o distanciranju i higijeni.

politika.rs

Leave a Reply