„U odaju na meku jataku“ – izložba Dejana Batrićevića

Foto: licdn.com

Grafički dizajner sa Cetinja Dejan Batrićević večeras će u podgoričkom Centru savremene umjetnosti predstaviti izložbu piksel ilustracija pod nazivom „U odaju na meku jataku“.

Batrićević će izložiti oko trideset radova koji predstavljaju, kako kaže, njegovo viđenje raskoši i veličine Osmanskog carstva.

„Studijski boravak na Bliskom Istoku i azijskom dijelu Turske imao je pozitivan uticaj na moje dotadašnje poimanje orijenta. Život u Samsunu osnažio je moje nadahnuće da u ovoj zemlji istražim fenomen turcizma. Postojeća jezička barijera u razumijevanju, učenje turskog jezika doprinijeli su da sa više pažnje uočim jezičke sličnosti, a da iste posmatram i sa kulturološke i na kraju likovne strane“, kaže Batrićević za „Vijesti“.

Kako kaže, prvo je uradio ilustraciju Istanbula, zatim tipične osmanske kuće, Sultana Sulejmana… a onda pojedinih upotrebnih predmeta kao što su ćilim, krevet, ruža, jorgovan… Inspiracije su takođe i opisi doživljenog, kao što je ilustracija kafane iz grada Samsuna ili Trpeza.

Prva samostalan izložba Batrićevića bazirana je na pikselartu (piksel umjetnost). Ilustracije su, kako navodi, osnovu imale u pikselizaciji, po uzoru na kompjuterske igre, prvenstveno platforma Comodore64.

Naziv izložbe je stih preuzet iz narodnih pjesama Balkana koje je sakupljao Vuk Karadžić.

„Da bih na interesantan način uveo publiku u svoj kosmos imaginacije, iskoristio sam stih sa dva turcizma. Oda na turskom znači soba, dok jatak predstavlja krevet“, kaže Batrićević.

Ovaj mladi umjetnik inspiraciju traži u životnim iskustvima, posebno tokom putovanja.

“Živimo u vremenu superbrzog interneta, inspiraciju je lako naći. Volim da stopiram, i upoznajem ljude širom planete. Radovi koje predstavljam večeras su takođe dio toga, s obzirom da sam stopirao veći dio Turske.”

Plan je da ilustracije predstaviti u svim glavnim gradovima bivše Jugoslavije.

„Želio bih da putujuća izložba bude umjetnički proces, da bi se finalni projekat predstavio publici u Istanbulu. Simbolički, u zemlji u kojoj su i nastali određeni turcizmi“, otrkiva svoje želje Batrićević.

Izložba „U odaju na meku jataku“ počinje u 20 sati, a otvoriće je istoričarka umjetnosti Nataša Nikčević.

Izvor: Rada Brajović vijesti.me

Leave a Reply