U „italijanskom Alkatrazu“ robijaši beru grožđe za 1.500 eura mjesečno

Prizor s ostrva Gorgona

Gorgona se nalazi u toskanskom arhipelagu i ovo ostrvo na sat vremena vožnje brodom od Livorna posljednja je zatvorska kolonija u Evropi.

Za razliku od nekadašnjeg ozloglašenog američkog Alkatraza u zalivu San Franciska, zatvorenici na Gorgoni provode dane održavajući vinograd na suncem okupanim padinama, okruženi aromatičnim četinarima umjesto da budu zaključani dobro čuvanim ćelijama.

U Gorgoni zatvorenici su dio jedinstvenog eksperimenta društvene rehabilitacije. Vještine koje tu steknu treba da im pomognu u započinjanju novih života kada budu oslobođeni.

Bijelo vino sa Gorgone, koje nosi ime po ostrvu, pročulo se po kvalitetu i prodaje se po cijeni od 80 evra za bocu. Svake godine ne proizvede se više od 3.000 boca koje kupuju ekskluzivni restorani u Italiji i inostranstvu. Prva berba bila je 2012. godine.

– Radi se po vrućini, ali ja baš uživam u tome. Nije lako doći na ostrvo, ima puno zatvorenika koji bi voljeli da su na mom mjestu. Ako se dobro ponašate i poštujete čuvare i ostale zatvorenike, dozvoljavaju vam da ostanete – kaže Karmelo, 54-godišnjak koji služi 16 godina zbog ubistva, dok znojeći se provjerava vinograd.

Projekat se pokazao kao uspješan – samo 20 odsto zatvorenika su poslije oslabađanja sa Gorgone počinili novo krivično djelo, u poređenju sa 80 odsto nakon izlaska iz prenatrpanih zatvora na kopnu.

Zbog ovakvih rezlutata zasađen je još jedan hektar vinograda, a vlasti se nadaju da bi uspjeh mogle da prekopiraju na obližnjem ostrvu Pjanoza.

Toskanska aristokratska porodica Freskobaldi, koja se bavi proizvodnjom vina od 13. vijeka, ponudila se da pomogne u prenošenju vinogradarskih vještina na zatvorenike.

– Jednog dana ovi ljudi će izaći iz zatvora i šta onda da rade bez prebijene pare u džepu. Željeli smo da probamo da im pomognemo, da nešto daju natrag društvu – kaže Lamberto Freskobaldi, koji je pripadnik 30. generacije ove porodice koji se bavi proizvodnjom vina.

Zatvorenici rade šest sati dnevno, osim tokom berbe kada je radno vrijeme osam sati, i to ne samo u vinogradu nego i na ostrvskoj farmi. Kao i drugdje, i ovdje polovinu zatvorenika čine imigranti iz Maroka, Bangladeša, Rumunije i još nekoliko zemalja.

Pristup na ostrvo ne mogu da dobiju osuđeni pripadnici mafije i zatvorenici koji služe kaznu zbog krivičnih djela seksualne prirode.

Izvor: blic.rs
Foto: wikimedia.org

Leave a Reply