U Budvi svečano – 110 godina gradske muzike

U Budvi na dostojanstven način, uz svojevrsni defile, obilježen vrijedan jubilej

Foto: rtcg.me

Da Budva intenzivno živi s muzikom u kontinuitetu više od jednog vijeka, pokazao je ovonedjeljni jubilej. Budvani su sa svojim prijateljima i gostima proslavili 110 godišnjicu postojanja i neprekidnog rada Gradske muzike. Više od 200 muzičara iz šest gradskih muzika uglavnom s područja Boke kotorske, i gosti iz Omiša i Metkovića, uz pratnju mažoretki, napravili su jedinstven muzički defile od Slovenske plaže do starog grada, ispred čijih zidina na Trgu slikara je potom održan veliki koncert. U starim partiturama, koje imaju prelijepu patinu vremena, uživali su domaćini, ali i brojni turisti koji se ovdje odmaraju.

Stanislava Rajković, članica Gradske muzike, podsjeća da je češki muzičar (Česi su pioniri budvanskog turizma i po njima je Slovenska plaža dobila ime) Karlo Vela okupio davne 1906. godine petnaestak budvanskih mladića i strpljivo ih učio notama kojima se “upravlja” na limenim instrumentima. Od tada pa do današnjih dana, nijedan značajniji događaj u Budvi i okolini nije prošao bez učešća Gradske muzike Budve. Muzika se prenosila s “koljena na trube, flaute, bombardine”. Mladi i stariji iz ove mješovite sredine podjednako su voljeli ovo muziciranje, učili od starijih i družili se.

Trag u vremenu ispisali su mnogi kapelnici, čija imena se ne zaboravljaju. Među najpoznatijima su bili Toni Skutari, Luiđi Jurić, Tripo Tomas, Ljubo Urban, koji je pune 33 godine dirigovao budvanskim orkestrom, Pevel Aksamit, Ana Brajak, Radovan Papović. Danas je kapelnik Momir Petričević, koji zajedno s budvanskim amaterima, koji se ponašaju kao istinski profesionalci, nastavlja veliku tradiciju budvanske Gradske muzike.

Vjesnik sezone

– Velika je čast imati takav muzički i svakako kulturni identitet kao što ga ima naš grad. Budva, prijestonica crnogorskog turizma, pored brojnih segmenata u svojoj turističkoj ponudi ima i tradiciju, kojom se rijetki mogu pohvaliti, i lijepu budućnost. Gradska muzika je bila vjesnik početaka turističke sezone, a takođe je decenijama ispraćala turiste, koji su se ovdje osjećali kao kod svojih kuća – rekla je Jelena Rađenović, direktorka TO Budva, koja je bila organizator proslave.

Izvor: S. Gregović, novosti.rs

Leave a Reply