Trg od knjige: Veče posvećeno pjesniku Vitu Nikoliću

Jednom od najznačajnijih crnogorskih pjesnika modernog doba Vitomiru Vitu Nikoliću bio je posvećen prvi program organizovan u petak veče na 14. Trgu od knjige u Herceg Novom

trg
Foto: www.rsdioherceg novi.net

“U Vitu  je plakala nostalgija za dubinama u čovjeku. Ta mu je nostalgija omogućila da se njegov glas u crnogorskom pjesništvu sudbinski začuje. Ona ga je spašavala od noći i njenih groza, ona ga je provela kroz sva njegova bolovanja, drumovanja i lumpovanja, rekao je Vlatko Simunović, profesor srpskohrvatskog jezika i književnosti, književni kritičar,  urednik rubrike za kulturu u listu Pobjeda.

“Pjesnik je u svakom ljudskom stvoru. Ko nije pjesnik taj je davno mrtav. Ali, samo neki uspiju ovladati dušama svojih bližnjih –  podsjetio je Simunović na riječi Vita Nikolića i potom zaključio da je  on istinski uspio da ovlada dušama mnogih.

Režiser Blagota Eraković, sa Vitom Nikolićem je drugovao  preko 40 godina istakao je da je “Vito  buntovnik, koji  nije htio da se služi bilo kakvim sredstvima da mu neko objavi knjige, nego smo mi, njegovi prijatelji, pokupili pare, tako su objavljena njegova  „Drumovanja“ i “Sunce, hladno mi je”.

“Njegove pjesme, kad se zagrebu, su čist bunt. Njega upoređuju sa Jesenjinom, on je bio jedno vrijeme pod uticajem Jesenjina, jednu od tih pjesama sam mu ja sačuvao. Mislim da je objavljena u nekoj od njegovih poslednjih  zbirki. On je evaluirao dotle da je jedan od naših najboljih i najsjanijih književnih tumača i kritičara Nikola Koljević, profesor Univerziteta u Sarajevu, u Forumu zagrebačkom, napisao više od pedeset stranica teksta  o savremenoj poeziji, o Jugoslaviji u drugoj polovni dvadesetog vijeka. Na  prvo mjesto je  stavio Vitomira Nikolića i Vaska Popu. Zahvaljujući, upornosti Maksima Vujačića koje je posvećeno i istrajno zagazio u Vitov život uz pomoć, njegove pokojne supruge Jelene, i divne njegove ćerke Danice, koja nosi ime njegove majke, za koju je on bio izuzetno vezan, uspio je da sakupi sedam, osam knjiga o Vitu Nikoliću.  Vitov život je bio poezija sama po sebi. Uz veliku i ogromnu muku, on je živio životom.

Nikolićeve stihove kazivao je glumac Dejan Đonović, a  numeru „Umjesto molitve za daleku“ izveli su Slobodan Bogdanović, profesor gitare i Bojana Marković, profesorka solo pjevanja.

Beogradska Paideia predstavila se promocijom izabranih djela Filipa Rota, američkog pisca koji je svjetsku popularnost  stekao romanom „Portnojeva žalopojka“ a četiri od pet njegovih poslednjih knjiga  dobile su najviša američka književna priznanja. Rot je i laureat dva najprestižnija PEN-ova priznanja.

Paideia je na srpskom jeziku objavila izbor od devet po mišljenju kritike njegovih najboljih proznih djela: Zbogom Kolambus, Portnojev sindrom, Profesor želje, Američka pastorala, Udala sam se za komunistu, Ljudska ljaga, Ogorčenost, Uniženje i Nemeza.

O djelu Filipa Rota govorili su Jelena Stanić, revodilac i Petar Živadinović, urednik izdavačke kuće Paideia Petar Živadinović.

Izvor: Slavica Kosić, vijesti.me

Leave a Reply