Tito je imao 85 automobila, a Pavelićev je poklonio Staljinu

Foto: novosti.rs

Koliko je tačno automobila i drugih vozila koristio Josip Broz?

– Koliko ih je Tito dobio na poklon, a koliko ih je darivao?

– Koliko je automobila maršal lično imao za vrijeme svoje vladavine?

Ovo su pitanja na koja se danas pravi odgovori mogu naći samo u detaljno ispisanoj studiji „Automobili i Josip Broz Tito“. Njen autor Miroslav Milutinović, zaljubljenik u automobile, godinama je tragao za odgovorom, koji u rezimeu knjige sažima u nekoliko podataka.

– Tito je lično koristio za vožnju 85 automobila od 25 proizvođača iz osam zemalja i Jugoslavije. Među njima bilo je 13 „zastava“ automobila, 12 američkih „kadilaka“ i 11 njemačkih „mercedesa“ – kaže Milutinović.

Doživotni predsjednik Jugoslavije volio je da šoferira, ali i da bude suvozač svog ličnog šofera. Prilikom proglašenja za počasnog člana Auto-moto saveza pohvalio se da je vozač.

– Ja sam aktivan i najstariji član saveza, jer sam vozački ispit položio još 1912. – govorio je Josip Broz, koji je te godine bio probni vozač automobila u austrijskoj firmi „Austro Daimler“.

Prema podacima Miroslava Milutinovića, kao funkcioner Broz je poslije dolaska na mjesto generalnog sekretara Komunističke partije Jugoslavije u Beogradu 1939. godine, dobio prvi službeni automobil sa vozačem. Potom je Broz 1940. u Beogradu, pred Petu zemaljsku konferenciju KPJ, kupio „ford ajfel“, koji je vozio on ili njegov šofer Malešević.

Foto: novosti.rs

– Tokom rata Tito je imao na raspolaganju nekoliko džipova i automobila. Postoji snimak kako Tito upravlja džipom „vilis“ u Drvaru i u prikolici vozi članove svog štaba. Džip je dobio na poklon od Ficroja Meklina, člana Engleske vojne misije pri Štabu NOP-a. Taj „vilus“ su mu ukrali Njemci prilikom desanta na Drvar – svjedoči Miroslav Milutinović.

Kao vrhovni komandant, Broz već tokom rata dobija prve automobile na poklon od Koče Popovića, generala Koste Nađa i sovjetskog maršala Tolbuhina. Oslobođenje Jugoslavije 1945. maršal Tito dočekao je u blindiranom „pakardu“ koji mu je poklonio lično Josif Visarjonovič Staljin. Vozio ga je do političke svađe sa Staljinom 1948. Potom su ga ukrali Slovenci i drže ga u Tehničkom muzeju Slovenije.

Tito je do 1944. koristio devet službenih i ličnih automobila. Od 1944. godine o Brozovom prevozu i njegovim automobilima brigu vodi Specijalna auto-četa, koja je kasnije postala deo Garde JNA. Zato svi Titovi automobili imaju vojne registarske tablice. Početkom pedesetih država za potrebe predsjednika Tita kupuje blindirane „mercedese benc 600“, „kadilake“ i „rojl rojs fantom“ sa karoserijom. Sovjetski predsjednik Leonid Brežnjev mu poklanja „ladu nivu“, britanska kraljica Elizabeta mu daje „rols rojs“, a grčki kralj Konstantin skuter.

– Automobilima su upravljali službeni vozači Nikola Prlja, Ivan Kužnik i kao posljednji Marko Agbaba. Sa blindiranim „mercedesom“ išao je 1962. godine u istorijsku posjetu Splitu, jer je procenjeno da će mu život biti ugrožen. Sam Broz voleo je da vozi, posebno svoje goste po Brionima i Vangi. Među njegovim putnicima bili su predsednici Gamal Abdel Naser, Džavaharlal Nehru, Indira Gandi. Etiopskog cara Haile Selasija vozio je u svom automobilu marke „rols rojs“ – piše Milutinović.

Postoje fotografije na kojima se vidi kako Tito vozi u elektromobilu suprugu Jovanku Broz, ali i glumice Sofiju Loren, Elizabetu Tejlor i Đinu Lolobriđidu.

Prema službenim podacima, Josip Broz Tito je u voznom parku, koji je služio za njegov prevoz, ali i za obezbjeđenje i pratnju, tokom četiri decenije vladavine koristio ukupno 234 vozila. Kad je umro u Ljubljani je od Kliničkog centra do Plavog voza prevezen kombijem marke „mercedes“. Na sahrani od Savezne skupštine do Kuće cvijeća pratila su ga dva „mercedesa“ i jedan „zastava“ automobil.

Brozovi pokloni
Tito je poklonio sedam automobila svojim ljekarima i ličnim vozačima. Jedan automobil je dao sinu Žarku. Unuku Josipu Brozu poklonio je „NSU pretis“ i unuci Zlatici Broz „folksvagen“. Sovjetskom lideru Leonidu Brežnjevu darovao je 1976. „zastavu 101 luks“.

Pavelićev auto
Maršal Tito je generalisimusu Staljinu poklonio „mecedes benc 770“. Auto je bio vlasništvo poglavnika Ante Pavelića, koji ga je dobio na poklon od firera i ostavio u Jugoslaviji prilikom bijega iz zemlje. Automobil se nalazi u Moskvi.

Izvor: novosti.rs

Leave a Reply