Egzit – najbolje od novog, najbolje od starog

Foto: cloudfront.net

Zlobnici bi rekli da je samo još sastav „Prodidži” nedostajao da se upotpuni spisak izvođača koji su po ko zna koji put nastupali na „Egzitu”, ali autore čuvenog hita „No Good” organizatori dovode narednih dana na morsko izdanje novosadskog festivala – „Si dens” na plaži Jaz, kraj Budve. Tamo će biti i „Rudminetal” koji su „prašili” prošle godine na Petrovaradinu kao i Rojšin Marfi, pjevačica nekadašnjeg benda „Moliko” koji je prije 12 godina u Novom Sadu održao koncert koji se i danas spominje kada se pravi lista najboljih svirki na popularnom festivalu u Vojvodini.

Sabor trubača u Guči jeste najmasovniji muzički festival u nas, ali je ipak „Egzit” srpska muzička svetkovina o kojoj se najčešće priča u svijetu, koju je ove godine, prema procjenama organizatora, pohodilo više od 120.000 posjetilaca, najviše iz zemlje i regiona, ali i iz još 60 zemalja svijeta, prije svega iz Velike Britanije, ali i iz Rusije, SAD pa čak i iz Australije i Novog Zelanda.

Najbolja ocena ovogodišnjeg „Egzita” bila bi najbolje od novog i najbolje od starog. Od starog – „Motorhed” koji sviraju istim žarom kao i prije četiri decenije kada su počinjali kao grupa predvođena Lemijem Kilmajsterom, preko čuvenog britanskog elektrosastava „Fejtles”, koji se rastura i ponovo okuplja već 20 godina, a čiji se hitovi „Insomnia” i „God Is a DJ” još smatraju plesnim himnama ili Manu Čao koji i dalje izvodi hitove svog nekadašnjeg benda „Mano negra”, prije svih pjesmu „Mala Vida”.

Ali dovesti u Srbiju Džona Njumena, jednog od najslušanijih britanskih pjevača proteklih godinu dana, Toma Odela, Emeli Sande, koja je priredila izuzetan koncert ispunjen hitovima i fantastičnim glasom, kao i bend „Klir bandit” koji je osvojio „Gremi” nagradu za najbolju dens kompoziciju prošle godine ili jednog od trenutno najpopularnijih di-džejeva Hardvela koji je napunio „Dens arenu”, jeste za pohvalu.

Za pohvalu je i što je „Dens arena” vraćena na mjesto koje zaslužuje – drugo po važnosti, tik iza Glavne bine, a ne kao prethodne dvije-tri godine da je bilo važnije koji di-džej nastupa u zoru u čuvenoj rupi Petrovaradina nego ko je glavni izvođač te večeri.

Ipak, treba voditi računa o domaćoj muzici i izvođačima koji moraju da se čuje u buci na Petrovaradinu. „Partibrejkersi”, „Artan lili” (makar samo zbog hita „Ako stanemo tu”) ili Marčelo apsolutno zaslužuju svoje mjesto na „Egzitu”, ali gdje je „S. A. R. S.”? Autori hitova „Buđav lebac”, „To rade” ili „Lutka” zaslužuju svojih 60 minuta na „Fjužn” bini.

Jer kako kaže pjesma sigurno nenamerno izostavljenog domaćeg benda – „Može i drugačije”.

Izvor: politika.rs

Leave a Reply