Tianducheng: kineska kopija Pariza

Tianducheng, distrikt na istočnoj obali Hangzhoua, je građevinski projekat koji je započeo oko 2007. godine, a koji je imao za cilj da kreira sve čari Pariza u Kini. Iako je na prvi pogled projekt bio uspješan, njemu i dalje nedostaje glavna komponenta – ljudi. Zajednica je namjenjena za 10.000 stanovnika, a danas u kineskom Parizu živi jedva 2.000 ljudi. Mnogi tvrde da je to zbog položaja Tianduchenga, koji se nalazi u sred poljoprivrednog zemljišta, 40 minuta od centra grada Hangzhou.

U Tianduchengu se mogu vidjeti sve čari klasične evropske arhitekture, a ako vam to nije dovoljno “Francuski”, u mini Parizu možete vidjeti i 108 metara visoku repliku Ajfelovog tornja, dvorac na brdu, te Champs-Élysées (najprestižniju i najširu aveniju Pariza) ispunjenu lažnim pariškim restoranima.

Međutim, prema tvrdnjama posjetilaca šetnja kineskim Champs-Élysées ne izaziva osjećaj romantike, nego osjećaj nelagode. S obzirom da u distriktu živi jako malo ljudi šetnja gradom se čini poprilično jezivom, a i ono malo mještana je pretvorilo statue i replike evropskih arhitektonskih znamenitosti u mjesta na koje mogu okačiti rublje da se osuši, ili za natpise koji najavljuju velika sniženja u lokalnim prodavnicama.

Većina trgovina nije ništa drugo nego izlog prepun robe koji je doslovno nacrtan na zidu kako bi se stvorila iluzija prepunih trgovina, a ispod kipova konja obično neko sjedi i prodaje šećernu vunu. Na kraju, da se zaključiti da je Tianducheng, kineska kopija Pariza, ništa drugo nego sablasna ljuska neponovljivog Grada ljubavi.

Izvor i foto: pixelizam.com

Leave a Reply