Srednjevjekovni brodovi u centru Talina

Foto: turizamiputovanja.com

Glavni grad Estonije ne djeluje kao mjesto gdje bi mogli da se nađu ostaci srednjevjekovnih brodova, ali se upravo to ove sedmice dogodilo grupi građevinskih radnika.

Naime, dok su radili na temeljima jedne od zgrada na obali Baltika radnici su primijetili nešto čudno u zemlji – ostatke najmanje dva broda iz perioda XIV-XVII vijeka.

„Kopali smo kada smo naišli na velike komade drveta i uvidjeli smo da bi to moglo da bude nešto zanimljivo“, rekao je portparol preduzimača Metro Capital-a.

Zvaničnici su promptno obaviješteni i sada će stručnjaci u narednih nedjelja raditi na ekskavaciji brodova i utvrđivanju starosti.

„Znamo da tu postoje dve olupine. Možda ih ima još ali da bi to saznali moramo da nastavimo sa kopanjem“, rekao je Maili Roio iz Nacionalnog odbora za nasleđe.

Arheolog Prit Lahi kaže da će brodovi baciti novo svijetlo na brodogradnju u prošlosti. „U to vrijeme, brodograditelji su imali svoje metode koje nisu bile baš naučničke. Tada nije bilo projekata kao sada“, rekao je on AFP-u.

Otkriće brodova u Talinu uslijedilo je pošto su na najvećem estonskom ostrvu Sarema 2009. pronađeni brodovi iz doba Vikinga.

Izvor: novosti.rs

Leave a Reply