„Spokojan provod“ – ruska reket-tarifa za strane kamiondžije

Ruska mafija presrijeće strane kamiondžije i uzima im reket od 20 do 300 evra za bezbjedan prolaz „njihovom“ teritorijom

Ivan Rošković Foto: novosti.rs

Džip mi se prepriječio na putu. Slika kao iz klasičnih presretanja u filmovima. Iz njega su izašla trojica i tražila mi da platim 100 evra za slobodan prolaz kroz Volgograd. Počeo sam da se raspravljam da je to mnogo, a jedan je odmah krenuo da mi sa kamiona skida tablice. Na kraju, pošto sam iz bratske zemlje Srbije spustili su mi traženi iznos na 70 evra. Dali su mi vizitkartu da mjesec dana mogu slobodno da prolazim volgogradskom oblašću.

Ovo je samo jedan slučaj, za koji nam je ispričao vozač kamiona novosadske firme „Trans servis 021“ Ivan Rošković, u kojem ruska mafija presrijeće srpske kamiondžije i uzima im reket od 20 do 300 evra za bezbjedan prolaz „njihovom“ teritorijom.

– Oni to zovu „spokojan provod“, a to znači da vas čuvaju dok prođete. Ako im ne platite, polupaju vam vozilo ili izmlate vozača – priča nam Rošković. – Posle tog plaćanja, na obilaznici kod Volgograda nisam prošao ni osam kilometara kad je jedan automobil ponovo pokušao da me zaustavi. Kilometar smo se „borili“ i uspio sam da ga izbjegnem. Tad sam naišao na policijski punkt, stao i sve im ispričao očekujući pomoć. Policajci mi kažu: „Ništa ne možemo, to je u Volgogradu svakodnevica“.

Rošković objašnjava da je i ranije bilo plaćanja reketa za slobodan prolaz, ali isključivo u oblastima iza Urala.

– Cijena je bila deset evra, pa je vozačima bilo prihvatljivo i nisu se ni žalili. Međutim, od početka ove godine postalo je zaista ozbiljno i raširilo se po cijeloj Rusiji. Više ne znate kuda bezbjedno možete da prođete – ukazuje na problem Rošković. – U moskovskoj oblasti, gdje je uvijek bilo sigurno, sad naše vozače vrlo često presrijeću. Ista priča je i kod Čeljabinska. I, interesantno, sve se dešava usred dana, najčešće po podne, a mnogi vozači se baš uplaše.

Propusnica: Broj na koji se niko ne javlja Foto: novosti.rs

Kad platiš, priča Rošković, dobiješ vizitkartu sa datumima važenja i brojem telefona, koji možeš da pozoveš ukoliko imaš neki problem. Međutim, kada su ga drugi put zaustavili kod Volgograda, na ostavljeni broj telefona niko se nije javljao.

Vozači sa prostora bivše Jugoslavije okupili su se u jednom udruženju i napravili kanal „Zelo“, koji radi na principu radio-stanice. Njih trenutno oko 400, koji su na svojim telefonima instalirali tu aplikaciju, 24 časa mogu da komuniciraju o stanju na granicama, putevima, vremenu… Rošković je upravo preko tog kanala saznao i za druge vozače iz Srbije koji su imali iste probleme sa plaćanjem reketa ruskoj mafiji.

– Kolega Marko Rađenović u Obninsku kod Moskve platio je 70 evra. Joca Kaluđerović dao je 30 evra u Balabanovu kod Moskve. Milan Kovačević na obilaznici oko Čeljabinska iskeširao je više puta po 50 evra – nabraja nam Rošković. – Ljubiši Milosavljeviću na obilaznici oko Moskve uzeli su 120 evra. Kolega iz užičke firme, čije ime još nisam dobio, početkom aprila u Krasnoznamensku kod Moskve morao je da plati čak 300 evra.

Ne diraju zemljake

Rošković kaže da je na putu i to najčešće dok čeka da pređe neku granicu saznao da ruska mafija ne dira ruske vozače kamiona. Problema sa njima, osim Srba, imaju i ostali iz regiona bivše Jugoslavije, kao i Poljaci i Ukrajinci.

Izvor: Slađana J. Matić, novosti.rs

Leave a Reply