Smak spektakl oduševio 20.000 ljudi

Foto: Igor Marinković, novosti.rs

Legendarni kragujevački rok sastav „Smak“ priredio je spektakularni koncert na beogradskom Ušću. Oko 20.000 ljudi uglas je pjevalo najveće hitove ovog sastava. Pjesma „Daire“ dokazala je da je od svog nastanka i nakon 38 godina najveći hit. Publika je, gotovo u transu, izgovarala riječi pjesme i energično đuskala uz tvrdi zvuk koji se prolamao cijelim Ušćem.

Posle fantastičnih reakcija publike na nastupu u „Kombank areni“ organizovanom povodom „smaka svijeta“ , a koji je proglašen „koncertom 2012. godine“, rokeri su odlučili da obraduju fanove iz svih krajeva Srbije i regiona još jednim koncertom za pamćenje. Tako se dogodilo Ušće na koje su mnogobrojni poštovaoci rok muzike dugo čekali. Karte za ovaj događajaj kupovale su se sve do početka koncerta. Publika se dobro zagrijala pred izlazak kragujevačkih rokera uz rok-metal bendove „Hipnogoga slike“, „Rare“ i „Epilog“. Pred izlazak „Smakovaca“ na scenu, publika je imala priliku da pogleda na video-bimu retrospektivu svih domaćih rok grupa. Najveći vrisak dobila je upravo grupa „Smak“ koju je publika sa nestrpljenjem iščekivala da izađe na scenu. Konačno, oko 21 sat i 25 minuta slavni rokeri su pozdravili publiku. Gitarista i osnivač benda, slavni Točak, iskoristio je priliku da čestita mladim fudbalerima na tituli prvaka svijeta i prvu pjesmu „Šumadijski bluz“ posvetio upravo „orlićima“.

– Oni su nama uljepšali život, a sada ćemo se mi potruditi da uljepšamo vaš – rekao je Točak.

Pored osnivača legendarnog benda- gitariste Radomira Mihajlovića Točka, vokala Borisa Aranđelovića, bubnjara Slobodana Stojanovića Kepe i bas gitariste Zorana Milanovića- na sceni su „Smakovci“ dobili pojačanje. Pridružili su im se muzičari Dejan Najdanović Najda (vokal), Mikica Milosavljević (gitara), Dejan Stojanović Kepa (bubnjevi), Dejan Zdravevski (klavijature) i Filip Manojlović (bas gitara).

Na bini dugačkoj 24 metara i širokoj 15, uz svjetlosne efekte koji su još više doprinosili atmosferi i pojačavali doživljaj, slavni rokeri su prašili i iznova oduševljavali publiku. Numerom „Kad spavaš sam“ jedan od najboljih jugoslovenskih rok bendova razigrao je publiku, koja je vriskom pozdravila svoje idole i u žestokom ritmu nastavila da igra i pjeva uz pjesme koje su se ređale. Boris i Najda zajedno su otpjevali dobro poznat hit „Čovek živi kao ker“, a zatim je Boris prepustio mlađem kolegi scenu. Najda je nastavio da zabavlja publiku pesmama „Idi“, „Miris njen“ , a ubrzo mu se na sceni pridružio roker Dado Topić, što je oduševilo sve prisutne. Kako je pred koncert izjavio osnivač ovog legendarnog sastava, gitarista Radomir Mihajlović Točak, nije bilo lako izabrati 25 pjesama koje će se izvesti pred publikom na ovom velikom događaju. Ipak, bilo je očekivano izvođenje pesama „Profesor“, „Crna dama“, „Bluz u parku“, „Blizu nje“, „Ulazak u harem“ i ostalih megahitova koje su obilježile karijeru dugu 44 godine. Sa najvećim žarom publika je zajedno sa muzičarima na sceni otpjevala hit „Daire“ koji je nastao davne 1977. godine. Tvrdi zvuk gitare i bubnjeva uz vokale Borisa i Najde održavali su publiku u stalnom stanju euforije. Neumorni fanovi su na nogama spremno dočekivali novu dobro poznatu melodiju. Rokeri u kožnim jaknama pjevali su iz sveg glasa i u dobrom raspoloženju i ritmu roka dočekali kraj koncerta.

Fanovi iz zemlje i regiona

Nekoliko sati prije koncerta najvatreniji fanovi iz zemlje i regiona pristizali su ka Ušću sa svih strana. Odlično raspoloženje vladalo je među posjetiocima koji su sa nestrpljenjem čekali da sat otkuca 20.00 i da krene rok tornado! Kako se približavao početak koncerta, među posjetiocima svih generacija raslo je uzbuđenje. Fan pit je okupio one najvjernije koji su prvi zauzeli svoje pozicije kako bi svojim vriskom davali snagu i podršku članovima benda.

Izvor: Milica Bobinac, novosti.rs

Leave a Reply