Selo u kojem kuće umjesto brave čuva – legenda

Indijsko selo Šani Šingnapur u kojem su kuće uvijek otključane, prodavnice otvorene, a mještani se osjećaju bezbjednim – zahvaljujući legendi staroj 300 godina

5752b67b-0c40-4514-bc88-70f90a0a0a67-VillageIndia04-preview
Foto: kodex.me

Ovo je priča o selu Šani Šingnapur u indijskoj državi Maharaštra, u kojem se mještani osjećaju sigurnim i bezbjednim zahvaljući vječnoj vjeri u gospoda Šanija, Boga Saturna, koji se smatra zaštitnikom sela, piše BBC.

Legenda i gospod Šani

Legenda je nastala prije 300 godina kada je, nakon velikih kiša i poplava, na obalama rijeke Panasnala (koja je tada proticala kroz selo) pronađena velika crna kamena ploča. Prema legendi, kada su mještani dotakli štapom stijenu od 1,5 metra iz nje je potekla krv.

Kasnije te noći, gospodar Šani se pojavio u snovima seoskog vođe otkrivajući da je kamena ploča bila njegova Šani je imao jedan neobičan uslov: kamena ploča i njene sile ne smiju biti zaklonjene kako bi on mogao nesmetano da nadgleda cijelo selo. Prema legendi, Šani je blagoslovio vođu i obećao da će selo zaštititi od svake opasnosti.

selo-702x336
Foto: buka.com

Nakon što su mještani postavili veliku ploču na platformu u srcu sela, odlučili su da uklone sva vrata i brave. Više im nisu bili potrebni, jer ih je gospod Šani čuvao.

Tradicija koja se njeguje godinama

Tradicija se nastavlja generacijama, a mještani povremeno stave samo drvene ploče na svoja vrata kako bi spriječili pse da uđu u njihove domove. Ipak, nemaju vrata, a svoj nakit i novac ostavljaju bez zaštite, jer čvrsto vjeruju da će im njihov sveti čuvar pomoći i zaštititi ih od svakog zla. Čak i javni toaleti na seoskom trgu imaju samo tanku zavjesu na ulazu zbog privatnosti.

Čak ni policijska stanica ni banka nemaju vrata

Interesantno je da sve nove konstrukcije moraju da poštuju ove protokole. Policijska stanica, koja se otvorila tek u septembru 2015. godine i koja još uvijek nije primila ni jednu jedinu tužbu mještana, nema prednja vrata. Isto tako, Sjedinjena komercijalna banka otvorila je prvi ogranak bez vrata u Šani Šingnapuru 2011. godine postavivši stakleni ulaz u duhu transparentnosti i jedva vidljivu elektromagnetnu bravu na daljinsko upravljanje, kako bi ispoštovala mještane.

20150119164037_284306
Foto: buka.com

Mještani ovog sela se toliko nonšalantno ponašaju da čak ni ne pitaju svoje komšije da im pričuvaju kuću dok su van sela. Oni vjeruju da će lopovi biti odmah kažnjeni gubljenjem vida i da će ih pratiti nesreća narednih 7,5 godina. Zapravo, lokalci kažu da je jedan mještanin, koji je stavio drvenu ploču na ulazu svoje kuće, doživio saobraćajnu nesreću sledećeg dana.

Šani Šingnapur, odredište 40.000 poklonika

Zbog ove čudne istorije i vjerovanja, Šani Šingnapur privlači poklonike širom Indije. Najmanje 40.000 posjetilaca dolazi svakog dana kako bi vidjeli nekada skromni hram koji je prerastao u veliki hram sa velikom imovinom i donacijama.

Iako se u Šani Šingnapuru zvanično nisu dešavale krađe vijekovima, jedan posjetilac je 2010. godine prijavio da su iz njegovog vozila ukradene dragocjenosti i novac u vrijednosti od 35.000 rupija. Još jedna krađa je prijavljena 2011. godine, kada su nestali zlatni ornamenti u vrijednosti od 70.000 rupija. Međutim, sve optužbe su odbijene, jer su mještani ubijeđeni da su se ove krađe dogodile van sela.

Shani-Shingnapur-doors5-550x366
Foto: buka.com

S druge strane, skeptici tvrde da je niska stopa kriminala u ovom naselju posledica udaljene lokacije sela, a ne čudotvornih moći gospoda.

Koja god da je istina, vremena se mijenjaju i neki mještani žele da prestanu sa ovim dugogodišnjim običajem, tražeći dozvolu od organizacije lokalne samouprave da ugrade vrata i brave kako bi sačuvali sigurnost svoje porodice.

Međutim, većina mještana se nada da će se tradicija očuvati i da će Šani nastaviti da ih čuva od svakog zla.

Izvor: BBC, buka.com

Leave a Reply