Referendum o istraživanju nafte bi koštao dva miliona

Krivokapić na premijerskom satu
foto:Skupština CG

Sprovođenje klasičnog oblika referenduma o eksploataciji nafte i gasa u Crnoj Gori bi koštala Crnu Goru dva miliona eura, a šteta prekidanja istraživanja oko 100 miliona, kazao je danas predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić na Premijerskom satu, odgovarajući na pitanje predsjednika kluba poslanika „Crno na bijelo“, Miloša Konatara.

„Ova Vlada se opredijelila za ekološku državu Crnu Goru, ali ne da bi to proklamovala, nego da bi to obezbijedila. Znate da je taj ugovor potpisan 2015. godine, odnosno neposredno prije 2016. godine, i to ako gledamo, jedan od rijetko dobrih ugovora koje je prethodna vlast uradila, u smislu korišćenja najviših standarda“, kazao je predsjednik Vlade..

Krivokapić je poručio da je prvi stub Vlade zelena ekonomija, a to treba, kako je rekao, da bude sučeljavanje između onoga što nanosimo kao potencijalnu štetu, iako zbog razvoja tehnologije imamo vrlo zanemarljiv mogući negativni uticaj na životnu sredinu.

Krivokapić je poručio da je prvi stub Vlade zelena ekonomija.

Predsjednik Vlade je saopštio da su obnovljivi izvori energije neminovnost, a Vlada će se, kako je istakao, zalagati za sve ono što je demokratija.

„Ako možemo da sprovedemo referendum, a da malo košta, ja sam prvi spreman za to. Crna Gora u ovom trenutnku ne može da obezbijedi biometrijski pristup izjašnjavanju. A da bismo imali takav referendum koji malo košta, a nije pouzdan, mislim da bi bila loša poruka svima nama. Da li možemo da isprobamo, da to bude test, spreman sam za sve što smatrate da je najbolje rješenje. To nije jednostavan posao, traži dobru infrastrukturu, a znate da visokopojasni internet nije došao do mnogih mjesta u Crnoj Gori, što je preduslov koji garantuje da je svaki građanin ravnopravan i ima priliku da iskaže svoj stav. O tome možemo pričati, nadam se da će vrijeme dati najbolje rješenje“, zaključio je premijer Krivokapić.

„Ako budemo prepoznati po ekspolataciji nafte, mi ćemo se utopiti i nećemo biti ni po čemu posebni. Da budemo ekološka država, a eksploatišemo naftu i gas, ne možemo“, odgovorio je Konatar premijeru. Istakao je da se ovo pitanje tiče budućnosti Crne Gore.

izvor: rtcg

Leave a Reply