Rat u Ukrajini:Putin upozorio druge zemlje da se ne miješaju

Foto: Beta/AP /TVCG
U televizijskom obraćanju Putin je rekao da ta akcija dolazi kao odgovor na prijetnje koje dolaze iz Ukrajine.
On je dodao da Rusija nema cilj da okupira Ukrajinu. Putin je rekao i da odgovornost za krvoproliće leži na ukrajinskom režimu.
Putin je upozorio druge zemlje da će svaki pokušaj miješanja u rusku akciju dovesti do „posljedica kakve nikada nisu vidjeli“.
Obraćajući se i ukrajinskoj vojsci, Putin je od vojnika zatražio da ne slijede naredbe Kijeva. 
Napominjući da su ukrajinski vojnici „položili zakletvu na vjernost narodu, a ne antinarodnoj hunti koja pljačka Ukrajinu i ismijava narod“, Putin je rekao: „Ne slijedite njihove naredbe! Pozivam vas da odmah odložite oružje i idete kući. Svi vojnici ukrajinske vojske koji ispune ovaj uslov moći će slobodno napustiti ratnu zonu i vratiti se svojim porodicama.“
Poručio je da NATO predstavlja prijetnju širenjem na istok i približavanjem svoje vojne infrastrukture ruskim granicama, te dodao: „Ove temeljne prijetnje našoj zemlji, koje grubo svake godine, korak po korak, stvaraju neodgovorni političari sa Zapada, a to je proširenje NATO-a, kod nas izazivaju posebnu zabrinutost.“
Ističući da Rusija već 30 godina pokušava pregovarati s NATO-om kako bi osigurala jednaku i nedjeljivu sigurnost, ali kako je suočena s ciničnom obmanom ili ucjenom kao odgovor, Putin je rekao: „Vojna mašina se kreće, približava se našim granicama.“ 
Poručivši da je zapadni blok „carstvo laži“, Putin je rekao: „Američki političari, političari i novinari pišu i govore o tome da je u SAD-u stvoreno pravo carstvo laži posljednjih godina. Teško je ne složiti se s tim.“
Generlni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš je sa sjednice Savjeta bezbjednosti UN pozvao ruskog predsjednika da povuče trupe.
„U ime čovječanstva ne dozvolite da u Evropi započne ono što bi mogao da bude najgori rat od početka vijeka, sa posljedicama ne samo razornim po Ukrajinu, ne samo tragičnim za Rusku Federaciju, već sa uticajem koji ne možemo ni da predvidimo u odnosu na posljedice po globalnu ekonomiju“, dodao je.
„Ono što mi je jasno jeste da ovaj rat nema smisla“, rekao je Gutereš, ističući da se njime krši Povelja UN i da će, ako ne prestane, izazvati patnje kakve Evropa nije videla od balkanske krize 1990-ih.
Ambasador Ukrajine u Ujedinjenim nacijama rekao je Savjetu bezbjednosti da je ruski predsjednik Vladimir Putin „objavio rat Ukrajini“ zatraživši od svog ruskog kolege da izjavi da Rusija neće granatirati i bombardovati ukrajinske gradove.
Izvor: TVCG

Leave a Reply