Puriša Đorđević najavio novi film o Branku Ćopiću

Reditelj Puriša Đorđević nakon dokumentarnog filma o Branku Ćopiću najavljuje snimanje filma po motivima iz priče ,,Ljubavni jadi“ ovog pisca

44a1f693de1a69cc50d7faec20bda575
Foto: www.blic.rs

Reditelj Puriša Đorđević (92) tek što je premijerno prikazan dokumentarni film o Branku Ćopiću, sprema se da snimi film po djelu tog velikog pisca i pjesnika, po motivima njegove priče “Ljubavni jadi” i trenutno traži producente za taj film. Djordjević smatra da bi za film posebno trebalo da budu zaineresovani producenti iz Republike Srpske.

Đorđević je veoma zadovoljan kako je film „Mala moja iz Bosanske Krupe“ o Branku Ćopiću prošao na festivalu autorskog filma u Beogradu i kako je primljen i kod publike i kod kritike.

Hodajuća filmska legenda, 92-godišnji Mladomir Puriša Đorđević, smatra da je Branko Ćopić najbolji pisac na Balkanu.
Copic
Foto: rs.n1info.com

“Ova sredina i cijeli Bakan boljeg pisca od Branka Ćopića nemaju, to sam se uvjerio i sada kada sam snimajući film ponovo iščitavao njegova djela”, rekao je Đorđević agenciji Beta na obilježavanju Dana jugoslovenske kinoteke i 120 godina emitovanja prvog filma u Srbiji.

Đordjević kaže da će njegova izjava mnogima smetati, jer darovitost Ćopića se često omalovažava i mnogo više se govori o Ivi Andriću i Milošu Crnjanskom.

“Branka Ćopića, najboljeg jugoslovenskog pisca, vrcavog, izuzetno duhovitog čovjeka, ubila je teška riječ sa samog vrha SKJ, izgovorena od Tita i Đilasa i proganjala ga je i mučila godinama, sve do tog jezivog skoka u smrt sa mosta ‘Bratstvo i jedinstvo’, 26. marta 1984. godine, sa mosta što ga sada zovemo Brankov most”, rekao je Đorđević.

Puriša Djordjević je počeo da snima prije 70 godina i autor je oko 70 filmova, više od 20 dugometražnih, od kojih je su najpoznatiji “Jutro”, “San” i “Podne”, “Pavle Pavlović” i autor je više od deset knjiga.

Po djelima Branka Ćopića snimljeni su filmovi “Orlovi rano lete”, “Magareće godine” i “Gluvi barut”.

Izvor: blic.rs

Leave a Reply