Prva žena koja je istrčala bostonski maraton i promijenila pravila

U svom začetku, a začet je kao jedna od najstarijih sportskih disciplina, maraton je označen kao muška disciplina. Tek 1984. godine žene su ušle u službenu konkurenciju olimpijskog maratona koji se izvodi od prvih modernih Igara 1896. godine. Zahtjevna trka od 42,195 kilometara zamišljena je kao demonstracija snage, izdržljivosti i muškosti. 17 godina prije L.A.-a, jedna je cura odlučila mijenjati pravila 

zenala
Foto: http://kathrineswitzer.com/

Kathrine Virginia „Kathy“ Switzer bila je prva žena koja je registrovana istrčala čuveni bostonski maraton. 1967. godine njezin nastup izazvao je histeriju. 20-godišnja Kathy prijavila se za trku pod brojem 261 i imenom K.V. Switzer. Kazala da to nije učinila da zavara organizatora i sakrije pol, već iz navike jer se tako potpisivala na svim svojim redovima na fakultetu.

„Bila sam toliko ponosna na sebe sam stavila i ruž na usne“

Tokom trke, proglašena je „pogreškom“. Reagovali su novinari, a predstavnik organizatora Jock Semple htio se s njom fizički obračunati. Trčao je i gurao Kathy, pokušavajući joj strgati takmičarski broj. „Gubi se iz moje trke, vrati mi te brojeve“, prenijela je riječi koje joj je usput uputio.

zene-na-trcanju
Foto: www.trcanje.com

Uz Kathy je trčao i tadašnji partner Tom Miller. Uletio je ispred Semplea i izbacio ga sa staze. Pomogli su i ostali maratonci. Kathy se nije zaustavila. Taj kadar Time je uvrstio među 100 fotografija koje su promijenile svijet. Završila je trku s vremenom 4:20, praćena blicevima fotoreportera. Nije bila jedina žena na stazi: Roberta Gibb prošla je kroz cilj sat vremena ranije, ali bez registracije. Na staru se kamuflirala s kapuljačom.

Kathy Switzer nastavila je mijenjati ulogu žena u sportu. Kroz ulogu sportske komentatorke. publicistkinje i novinare portretirala je mnoge borkinje i za svoj je rad višestruko nagrađivana. Kreirala je društvenu revoluciju potičući žene širom svijeta na trčanje.

„Kada danas dođem na bostonski maraton, ramena su mi mokra. Žene padaju na njih i plaču. Presretne su jer im je trčanje promijenilo život. Vjeruju i osjećaju da mogu apsolutno sve“

2015. godine oko 46 posto sudionika maratona bile su žene.

Kathrine Switzer je do sada istrčala 39 maratona, pobijedila je na onom u New Yorku 1979. i 1975, a u Bostonu postavila šesti najbolji rezultat na svijetu. Nakon sportske karijere okrenula se sportskom marketingu i televiziji. Radila je za gotovo sve veće tv kuće u SAD-u, osvojila Emmy te izvještavala za brojne novine. Članica je američke kuće slavnih žena (National Women`s Hall od Fame) zbog stvaranja pozitivne globalne socijalne promjene.

Uticaj je iskoristila je za promoviranje maratona širom svijeta te osigurala ulazak velikih sponzora u svijet ženskog trčanja. Jedna je od najzaslužnijih što je ženski maraton uvršten na Olimpijske igre u Los Angelesu.

Bostonski maraton odradila je osam puta i osvojila ga 1975. trećim najboljim američkim i šestim svjetskim rezultatom. Četiri puta nastupila je u New Yorku i posljednja je Njujorčanka koja je tamo pobijedila, 1974. godine.

Izvor: index.hr

Leave a Reply