Preminuo Žarko Laušević: Region se oprašta od poznatog glumca

Region se oprašta od glumca Žarka Lauševića, koji je preminuo u 64. godini, nakon kraće i teške bolesti. Veliki glumac koji je ostavio trag u pozorištu i na filmu, a njegove uloge pamte generacije.
Žarko Laušević je rođen na Cetinju. Glumačke početka imao je u titogradskom Dodestu. Dubok trag u tom teatru ostavio je ulogom u predstavi Marko Kraljević superstar.
Prije nego što se zatvorio krug njegovog života iskusio je slavu, blještava svjetla velikih pozornica i tmušu zatvorskih tamnica.
Harizmatičan. Neponovljiv. Lauš. To je bio.

Glumci se opraštaju od Lauševića: Zbogom, najveći
Glumci iz regiona opraštaju na društvenim mrežama od kolege Žarka Lauševića, koji je danas preminuo u 64. godini.
RTCG
Slavu i status najpopularnijeg jugoslovenskom mladog glumca stekao je osamdesetih ulogom prestupnika u televizijskoj seriji “Sivi dom”. Blistao je u filmovima “Šmeker”, “Dogodilo se na današnji dan”, “Braća po materi”, “Boj na Kosovu”, “Kaži zašto me ostavi” i “Bolje od bjekstva”…
U Puli, 1987. dobio je Zlatnu arenu za ulogu u filmu “Oficir s ružom”.
U Crnoj Gori, naslovnu ulogu tumačio je u predstavi “Kanjoš Macedomović”, koju je na osnovu djela Stjepana Mitovog Ljubiše, režirala Vida Ognjenović i dobio nagradu Zoran Radmilović.
Početkom devedsetih, u Beogradu, šikaniran je zbog uloge u predstavi “Sveti Sava”. Istovreno dobija i Sterijinu nagradu.
Preminuo Žarko Laušević
Glumac Žarko Laušević preminuo je danas u 63. godini života, poslije kraće i teške bolesti, objavila je njegova porodica.

Iz jugoslovenskog teatra otišao je kao knjaz Dolgorukov, u Njegoševom Lažnom caru Šćepanu malom. Predstava je igrana u Budvi. Posljednja rečenica koju je izgovorio glasi: U tamnicu!
Dan poslije, u noći između 30. i 31. jula, počinio je bolnu, životnu grešku. Poslije svađe usmtrio je dva mladića.
Osuđen je na 13 godina robije. Poslije pomilovanja, 1999. godine odselio je u SAD.
Vratio se s ispovjednom knjigom “Godina prođe, dan nikad”. Potom su stigla i nova autobiografska djela. Blistao je u televizijskim serijama. Poslije svega, bez velikih riječi, život je stao.
U krakom saopštenju porodice piše da će o datumu i mjestu sahrane javnost biti blagovremeno obaviještena.
Život je stao. Djela su nerazoriva.

Izvor: RTCG

Leave a Reply