Popović: Ne treba braća, sestre, kumovi, komšije da se biju radi fotelje

Foto: cdm.me

Jučerašnju sjednicu parlamenta dominantno je obilježila rasprava o dešavanjima u Budvi, u kojoj su poslanici Demokratske partije socijalista saopštili da je na djelu pokušaj derogiranja institucija, uvođenja terora manjine nad većinom i igranja državom.

Poslanici crnogorskog parlamenta završili su juče raspravu o predlogu Tužilačkog savjeta da se za vrhovnog državnog tužioca izabere Lidija Vukčević, ali nije precizno saopšteno kada će biti glasanje.

Za izbor VDT-a potrebna je dvotrećinska podrška poslanika.

Na osnovu rasprave izvjesno je da Vukčević neće dobiti potrebnu podršku, pa je tok sjednice krenuo u drugom pravcu i najviše se govorilo o dešavanjima u Budvi.

Poslanik DPS-a Nikola Divanović rekao je da Crna Gora nije u v.d. stanju i da je ono što se dešava u Budvi “pravno i svako drugo nasilje”.

“Ispred Opštine Budva juče se nije nalazila većinska Budva, niti su tamo svi Budvani. Mučnije od onih scena je kad sam vidio političke lidere koji su se sjatili prepoznajući u ovoj situaciji poligon na kojem će da prikupe jeftine političke poene”, rekao je Divanović i dodao da u Budvi suštinsku političku većinu ima procrnogorski blok.

“Političku većinu niti ste imali, niti imate. Nemate više ni parlamentarnu većinu. Sve što imate je potrebu da nasiljem sprovedete neke stvari koje su nedemokratske”, rekao je Divanović, dodajući da mogu da se dogovaraju o svemu, “osim o vladavini prava”.

Poslanik DF-a Slaven Radunović dobio je opomenu, jer je govoreći u situaciji u Budvi kazao da postoji “lopovska matematika” u toj opštini za preuzimanje vlasti.

“Vi ste zabrinuti za vladavinu prava, vi koji pokušavate da vratite na vlast ljude koji su za 130 miliona eura zadužili Budvu, a da maknete vlast koja je za četiri godine vratila vaš dug. Pa nemojte da se šalite”, rekao je Radunović.

Kako je dodao, Marko Carević i Krsto Radović su, kako je naglasio, sjeli u fotelje predsjednika opštine i Skupštine opštine zato što je tako narod htio, a to su prepoznali i sa međunarodnih adresa.

Divanović mu je odgovorio da se ne može “na silu braniti vlast”.

Poslanik Liberalne partije Andrija Popović rekao je da državni organi moraju da riješe situaciju u Budvi.

“Ne mogu braća, sestre, kumovi, komšije da se biju radi fotelje uz pomoć političkih lidera sa strane, koji dolaze i huškaju”, kazao je Popović.

Poslanica DF-a Branka Bošnjak rekla je da su vlast i njeni koalicioni partneri državu prevorili u privatni feud jednog čovjeka. Govoreći o tužilaštvu i pravosuđu rekla je da je tamo “trulež i žabokrečina”.

Bošnjak je kazala da među policajcima “ima kriminalaca u uniformama”, te da su u Budvi imitirali američke policajce.

Reagovao je poslanik DPS-a Suad Numanović.

“Cijelu jednu instituciju, cijeli korpus, MUP i policiju nazvati kriminalcima, to ne smijemo da radimo. Ovdje je govoreno o truleži tih ljudi, to ne smijemo dozvoliti. Nijedan pripadnik MUP-a nije neprijatelj ove države”, rekao je Numanović.

Poslanik SD-a Boris Mugoša tražio je da se poslanici vrate tački dnevnog reda.

“Našom retorikom pomamljujemo ljude, oni dolje u Budvi reže zbog naše retorike jedni na druge. Svako od nas ovdje prima od 1.500 do 2.000 eura i to bi trebalo da nas obavezuje da odavde širimo druge poruke”, kazao je Mugoša.

Poslanik DPS-a Radule Novović reagovao je na izlaganje pojedinih poslanika i poručio da se olako daju etikete ljudima, te da je direktor policije profesionalac.

“Veselin Veljović je jedan od kamena temeljaca Crne Gore”, kazao je Novović.

On je rekao da se na “neprimjeren način govorilo o pripadnicima Uprave policije optužujući ih za kojekakve nečasne radnje”.

Poslanik DPS-a Predrag Sekulić rekao je da se vlast u Budvi održavala na čudan način, sa rotacijama funkcionera.

“Da li mislite da su glasači Crnogorske glasali da bi Crnogorska ušla u koaliciju sa onima kojima smeta sve što je crnogorsko? Da li mislite da to nije prekrajanje izborne volje i pošten način vođenja politike”, pitao je Sekulić.

Njegova koleginica Aleksandra Vuković kazala je da je posrijedi “okupacija Crne Gore, gdje opozicioni lideri sa ispostavama u Budvi pokušavaju da urnišu institucije sistema”.

SEKULIĆ I KNEŽEVIĆ O IRINEJU

Poslanik DPS-a Predrag Sekulić pitao je da li blagoslov koji je dao srpski partijarh Irinej da se učini sve što se može važi i za dešavanja u Budvi.

“Ljudi koji su došli u ovaj parlament su jasno saopštili da su dobili blagoslov da urade sve što je u njihovoj moći da se Zakon o slobodi vjeroispovijesti ne usvoji”, rekao je Sekulić.

Prema njegovom mišljenju, čim se približavaju izbori, svaki poslanik pokušava da se dokaže, a pošto ne može argumentima, onda to radi neprimjerenom retorikom, kako bi obezbijedio svoje mjesto u novom sazivu parlamenta.

Poslanik DF-a Milan Knežević rekao je da se vrijeđaju najveći crkveni velikodostojnici.

“Nas nije zvao partijarh Irinej u Beograd, nego smo mi tražili sastanak kod njega. Dobili smo blagoslov da svuda i na svakom mjestu branimo naše svetinje. Ja ću čim mi skinu nanogicu pravac u Patrijaršiju i vi budite prvi koga ćemo da vratimo u pravoslavlje”, rekao je Knežević.

Vučurović: Zar nije brutalnost kada jednom Srbinu neki Alen staje koljenom na vrat?

Poslanik DF-a Jovan Vučurović pokazao je fotografiju gdje policajac Alen Hamzić staje koljenom na vrat, kako je kazao, njegovom prijatelju Mladenu Mikijelju, Srbinu iz Grblja.

“Za vas nije policijska brutalnost kada jednom Srbinu iz Nove srpske demokratije neki Alen staje koljenom za vrat”, rekao je Vučurović.

Potpredsjednik Skupštine Genci Nimanbegu je na to kazao da nije bitno ime, već da je to policajac države Crne Gore, gdje želimo svi da imamo ista prava.

“Policija je tu da spriječi sukobe. Možda je to pretjeran način. Svima nama odgovara vladavina prava, ništa drugo”, rekao je Nimanbegu.

cdm.me

Leave a Reply