Pola domaće rok muzike, a ostalo po želji

Foto: iscm.org

Novi hrvatski ministar kulture Berislav Šipuš predstavio je plan od pet poglavlja koje namjerava da realizuje tokom svog mandata, među kojima je insistiranje da u klubovima i na festivalima bude zastupljeno pedeset odsto domaćeg rokenrola.

U martu je Udruga koncertnih promotora iskazala nezadovoljstvo što Ministarstvo Republike Hrvatske ne finansira rok muziku i kulturu, već se novac dodjeljuje isključivo organizacijama i manifestacijama koje promovišu klasičnu i džez muziku.

Oni su tražili da se rok muzika prizna kao javna potreba i da u finansijskoj raspodjeli javnih sredstava namijenjenih za programsku djelatnost u muzici 50 odsto da za potrebe rok muzike.

Udruga je takođe bila protiv toga da Šipuš postane novi ministar kulture, jer je tokom ove godine svojim projektima dodjelio čak 30 odsto javnih sredstava za muziku. Šipuš je međutim izašao u susret njihovim zahtjevima, ali pod uslovom da pola programa koji traže novac bude posvećeno domaćim rok izvođačima.

“Insistiraćemo da klubovi i festivali sa svojim programima alternativnih muzičkih izraza imaju oko 50 odsto muzičkih sadržaja domaće autorske proizvodnje. Jedino će u tom slučaju moći da dobiju potporu”, kazao je Šipuš za “Jutarnji list”.

On je dodao da muzika u državnom proračunu dobija oko osam miliona kuna (preko milion eura) i da je to potrebno korigovati.

Izvor: Stefan Strugar vijesti.me

Leave a Reply