Počinje Lake fest

Svirkom lokalnog rok benda Voodoo danas od 18.30 počeće šesto, do sada najveće i najbolje izdanje Lake festa, uvjereni su organizatori

5bbc4e2a3859455fbc818b523e2905ee
Foto: www.vijesti.me

Direktor festivala Peđa Zečević za „Vijesti“ je kazao da će ovogodišnji Lake fest, koji će trajati do 14. avgusta, biti prekretnica u afrimaciji tog brenda, te da prema najavama organizatori očekuju drastično povećanje broja posjetilaca.

„Očekujemo i po dvadesetak hiljada posjetilaca po danu. Da li zato što je besplatan ili zbog nečega drugoga, veliko interesovanje vlada za prvi dan festivala i naravno za posljednji kada će nastupiti glavna zvijezda Manu Čao“, istakao je Zečević.

On je kazao da u državama iz okruženja nikada nije vladalo veće interesovanje za festival na Krupcu, koje je pogotovo uvećano u Hrvatskoj.

„Gotovo pola ulaznica kupljenih putem Interneta je iz Hrvatske, dok su ranije dominirali posjetioci iz BiH i Srbije. Imamo i interesovanje iz Albanije koje ranije nije postojalo, kao i iz ostatka Evrope. Vidjeli smo i da turističke organizacije iz regiona samoinicijativno organizuju prevoz turista na Lake fest“, otkrio je Zečević.

Kako bi se pripremili za eventualne gužve, organizatori su odlučili da prošire festivalski prostor, kao i kapacitet kampa. Ulazak na festival odvijaće se kroz dva prstena, biće obezbijeđen i veći broj ulaza i izlaza nego ranije, a kontrola na njima biće dvostruko uvećana. Oni koji napuste festivalski prostor nakon 21.30 neće moći da se vrate unutra.

Boravak u kampu će kao i prethodnih godina biti besplatan, osim što će stranci morati da plate boravišnu taksu od 60 centi, a prijava je obavezna na ulazu. Prvi kamperi su već juče počeli da pristižu na Krupac.

„Povećali smo broj tuševa, česmi, broj ljudi koji se brinu o higijeni i obezbjeđenju, šank će biti aktivniji nego prethodnih godina i pripremamo neka iznenađenja za sve posjetioce kampa. Povešćemo računa i o registraciji stranaca koji tu borave. Organizovaćemo info pultove putem kojih ćemo uputiti sve goste na festivalu što su njihove obaveze“, objasnio je Zečević.

Zvaničan parking festivala moći će da primi preko hiljadu vozila, a cijena će biti euro po danu. Organizatori su apelovali na sve koji žele da zauzmu mjesta da dođu što ranije, a u slučaju velikih gužvi biće obezbijeđen i parking na platou nikšićkog aerodroma, od kojeg ima 15 minuta hoda do festivalskog prostora.

Zečević je kazao da će posjetioce dočekati za tridesetak odsto više ozvučenja i rasvjete, a novina je video  zid koji će biti montiran na mjestu gdje će svi posjetioci festivala koji nisu blizu bine da vide dešavanja na njoj.

Cijene pića i hrane ostaće iste kao i prošle godine, pa će se kretati do dva eura, osim koktela koji će koštati do četiri eura. Organizatori su istakli da će biti povećan asortiman proizvoda i broj punktova na kojima će se prodavati.

Kao i prethodnih godina, biće organizovan povratak posjetioca autobusima od Nikšića do Podgorice, a cijena karte će iznositi euro i po. Autobusi će po završetku programa kretati kada se napune. Biće ustanovljena i redovna autobuska linija od Nikšića do Krupačkog jezera, karta će koštati 50 centi, a autobusi će sa autobske stanice kretati na svakih 15 minuta.

Bez obzira na možda i najjači lajnap do sada, cijena karata za Lake fest nije mijenjana. Dok će prvi festivalski dan biti besplatan, ulaznica za ostala tri košta 25 eura, dok je  karta pojedinačno za neki od tih dana deset eura. Ulaznice se mogu kupiti u „Montenegro pabu“ u Podgorici, te „NK pabu“ i „Greenwood Irish pabu“ u Nikšiću, kao i na ulazu u festival.

Manu Čao svira minimum dva sata

Glavna zvijezda ovogodišnjeg Lake festa Manu Čao neće imati, kako to obično biva, skraćeni festivalski nastup, već će svirati minimum dva sata, obećali su organizatori. Osim francuskog muzičara publiku će zabavljati još 26 regionalnih i crnogorskih izvođača među kojima su Bajaga, Majke, Yu Grupa, DST i drugi.

Druge i treće festivalske večeri program će počinjati od 19, a posljednje od 18.30 časova i trajaće do tri sata iza ponoći. Zečević je kazao da niko od izvođača, pa ni Manu Čao, nije imao neke specijalne zahtjeve.

„Sa svim ljudima koji nastupaju na Lake festu imamo prijateljski odnos i sve te stvari vezano za rajder liste rješavamo u tom duhu. Može da se desi da neko traži neki instrument posebne marke ili koji nije uobičajen, ali to je to“, istakao je on.

Izvor: Stefan Strugar, vijesti.me

Leave a Reply