Naslovna Kultura De Niro počasni gost Filmskog festivala u Sarajevu

De Niro počasni gost Filmskog festivala u Sarajevu

Svjetska glumačka zvijezda, dvostruki oskarovac Robert de Niro u petak 12. avgusta stiže u Sarajevo po nagradu prvog „Počasnog Srca Sarajeva“ za životno djelo, za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti

k_620x0
Foto: novosti.rs

Najveće priznanje „Sarajevo film festivala“ De Niru će biti uručeno na svečanom otvaranju 22. izdanja manifestacije koja se ove godine održava od 12. do 20. avgusta.

– Velika je čast imati Roberta de Nira kao prvog dobitnika „Počasnog Srca Sarajeva“ za životno djelo. Od trenutka našeg prvog susreta, prije desetak godina na „Trajbeka film festivalu“, počeli smo raditi na tome da jednog dana dođe u Sarajevo. Taj dan je došao i veoma smo uzbuđeni zbog toga. Kao filmski profesionalac i veliki zaljubljenik u film verujem da ovo govorim, ne samo u svoje, već i u ime publike i mojih kolega – rekao je Mirsad Purivatra, direktor „Sarajevo film festivala“.

Legendarni američki glumac će sarajevskoj publici na otvaranju festivala predstaviti kultni film Martina Skorsezea „Taksista“ koji je restauriran u čast 40. godišnjice. Film će biti prikazan istovremeno u Narodnom pozorištu i Ljetnom kinu gde će De Niru biti uručeno „Počasno Srce Sarajeva“ pred 3.000 filmskih zaljubljenika.

„Taksistu“ je kritika i publika proglasila jednim od najznačajnijih filmova svih vremena. Film je bio nominovan za Oskara u četiri kategorije, uključujući i one za najbolji film, najboljeg glumca (De Niro), osvojio je Zlatnu palmu na kanskom festivalu 1976. godine, te dva Zlatna globusa.

Izvor: N. Š. Kadić, novosti.rs

Leave a Reply