Počeo kanski festival – umjetnost, glamur i zabrana selfija

Foto: off-the-recordmessaging.com

Festival na Azurnoj obali (13-24.5.) otvoriće film sa pozamašnom dozom socijalne kritike, insceniran od strane jedne žene. Samo dan kasnije, biće prikazan film od kojeg će brže zakucati srca brojnih muškaraca – pravi akcioni spektakl, rimejk „Pobesnelog Maksa“. Da li ta dva ostvarenja idu jedno s drugim? Ne idu. A možda i idu. Na kraju krajeva, festival u Kanu svake godine pokušava da spoji dve krajnosti svijeta filma: umetnost i komercijalu.
Festival će biti otvoren uz prisustvo brojnih policajaca. Nakon terorističkog napada u Parizu i prošlonedeljne spektakularne pljačke u jednoj juvelirnici u Kanu, mjere bezbjednosti su pooštrene. Prvi film koji će biti prikazan na otvaranju je „Glavu gore“ (La Tête haute) rediteljke Emanuel Berko. Katrin Denev u tom filmu glumi sutkinju koja, zajedno sa vaspitačem (Benoa Magimel), preuzima brigu o mladom kriminalcu. Drama francuske rediteljke otvara festival, ali se prikazuje van konkurencije.

To što sve počinje dijelom jedne žene vjerovatno je reakcija na kritike koje su se mogle čuti prošle godine. Tada je na festivalu prikazan mali broj filmova koje su režirale žene. Ipak, u glavnoj konkurenciji u kojoj se ove godine našlo 19 filmova, opet su samo dva ostvarenja koja potpisuju rediteljke. Najavljena serija okruglih stolova pod nazivom „Žene u pokretu“ (Woman in Motion), o ulozi žena u istoriji filma, tako ostaje samo „smokvin list“ za organizatore.

Drugog dana festivala na redu su „žestoki momci“ u američko-australijskoj koprodukciji. Režiser Džordž Miler snimio film „Pobesneli Maks: Autoput besa“ (Mad Max: Fury Road). Za taj film vlada veliko interesovanje medija. Milerov prvi film „Pobesneli Maks“ snimljen je još 1979. i imao je veliki uspeh u čitavom svetu. Nakon toga, snimljena su još dva nastavka, ali u ovom novom filmu neće biti Mela Gibsona koji se proslavio ulogom u tom serijalu. Njega je u glavnoj ulozi zamijenio Tom Hardi.

Američki rediteljski dvojac na čelu žirija

Na čelu žirija nalazi rediteljski dvojac iz SAD, Džoel i Itan Koen. Oni će morati da pogledaju najviše francuskih filmova, kojih ove godine ima veoma mnogo. Pet filmova iz Francuske i tri iz Italije čine kostur ovogodišnjeg takmičarskog programa. Od poznatih rediteljskih imena tu su Francuz Žak Odijar, kao i Italijani Nani Moreti, Mateo Garone i Paolo Sorentino. Neka od poznatih glumačkih imena su Izabel Iper i Žerar Depardje koji zajedno glume u francuskom filmu „Dolina ljubavi“ (Valley of Love) – (naslovna fotografija).
Iz SAD stižu dva najzanimljivija reditelja srednje generacije – Gas van Sent i Tod Hejns, jedan film je iz Kanade, a tu su i filmovi iz Azije, tačnije iz Japana, Kine i Tajvana. „U Kini se trenutno gradi najviše bioskopskih sala. Na to moramo da reagujemo“, kaže novi predsjednik festivala Pjer Lekir.

Tu su i djela iz Australije, Grčke i, po prvi put, jedan mađarski film „Saulov sin“ (Saul fia) – drama o holokaustu. Ako se pogledaju teme odabranih filmova može se reći da je festival „politički“ – neki filmovi bave se sudbinama imigranata, ali i svijetom moderne industrije i radnika.

Njemačkih filmova nema

A njemački filmovi? Selektori su ih ponovo jednostavno – previdjeli. Odnos festivala u Kanu i njemačke kinematografije već dugo godina je narušen. Proteklih godina su do takmičarskog programa bar uspijevale da „dobace“ njemačke koprodukcije. Selektori u Kanu tvrde da je to zbog „nedovoljnog kvaliteta“ njemačkih ostvarenja.

Međutim, postoje sumnje u to obrazloženje, naročito ako se pogleda zvanična internet-stranica festivala. Na njoj se mogu izabrati brojni jezici malih evropskih naroda – ali ne i njemački. U februaru ove godine je konkurentski Berlinski festival prikazao dela Vima Vendersa i Vernera Hercoga koja su sigurno mogla da se nađu i u Kanu.

Vudi Alen, Izrael i računarska animacija

U svakom slučaju, crvenim tepihom u Kanu prodefilovaće veliki broj zvijezda. Vudi Alen će prikazati svoj novi film „Iracionalni čovek“ (Irrational Man), a tu je i rediteljski debi glumice Natali Portman – saga o Izraelu „Priča o ljubavi i tami“ (A Tale of Love and Darkness).
S pažnjom se očekuje i film Argentinca Gaspara Noea, reditelja koji zbog svojih djela u Evropi važi kao „pretplaćen na skandale“. Njegov film „Ljubav“ (Love) navodno sadrži scene seksa. Tu je nešto i za ljubitelje crtanih filmova. U produkciji „Piksara“ (Pixar) biće prikazan film „U mojoj glavi“ (Inside Out).

Zabrana selfija na crvenom tepihu

Ipak, jedna stvar se ove godine neće vidjeti (ili će bar biti mnogo rjeđa nego ranijih godina). Selfi-maniji na crvenom tepihu došao je kraj. Prošle godine su glumci i gosti festivala često posezali za svojim mobilnim telefonima i pravili fotografije. Zbog toga je dolazilo do zastoja na crvenom tepihu. Sada su svi zamoljeni da to više ne čine.

Izvor: Johen Kirten dw.de

Leave a Reply