Pet nevjerovatnih istinitih činjenica o II svjetskom ratu

Foto: familysearch.org

U mnoštvu činjenica o užasavajućim zločinima i herojskog otpora koje su saveznici pružili u borbi protiv nacista, izdvajaju se neke koje zvuče kao dio nekog naučnofantastičnog filma.

11 Norvežana uništilo je Hitlerovu tajnu nuklearnu bazu

Kada su nacisti okupirali Norvešku početkom 2. svjetskog rata, jedan od prvih objekata koje su zauzeli bila je fabrika koja je proizvodila deuterijum oksid, supstancu poznatiju kao „teška voda“. Razlog je bio taj što je „teška voda“ bila jedan od ključnih sastojaka za proizvodnju plutonijuma.

Kada su saveznici saznali za planove nacista, poslali su odred od 30 najobučenijih britanskih komandosa da unište postrojenje. Međutim, Njemci su ih pobili prije nego što su stigli do Telemarka, okruga u kojem se fabrika nalazila.

 

Norveški heroji koji su uništili Hitlerovo nuklearno postrojenje

Zbog toga su Norvežani odlučili da „uzmu stvar u svoje ruke“, i pošalju 11 svojih gerilca, koji su odlično poznavali teren koji su nacisti okupirali.

Scena kao iz holivudskog blokbastera: Godine 1943, jedanaest momaka na tajnom zadatku pod nazivom „Mitraljez“, popelo se uz 200 metara visoku ledenu klisuru, postavilo je eksploziv i miniralo fabriku ispred nosa tri hiljade nacista, i nakon toga na skijama pobjeglo iz ledom okovanog Telemarka.

Japan je radio na Teslinom „zraku smrti“

Revolucionarne ideje genijalnog srpskog naučnika bile su toliko ispred svog vremena da su stalno bile na meti krađe, u čemu je prednjačio Tomas Edison. Takođe, inspirisale su proizvodnju novih električnih automobila kojih na ulicama ima sve više. Nažalost, i Hitlerovi saveznici Japanci uvidjeli su potencijal Teslinih ideja, te su počeli da rade na proizvodnji takozvanog „zraka smrti“.

Nakon što je izumio mašinu koja je izazivala zemljotrese, zatim naizmeničnu struju, pa čak i bespilotne letjelice-dronove, Nikola Tesla je 1934. godine konstruisao „zrak smrti“ koji je bio u stanju da zbriše čitave vojske, navodi se u dokumentima. Iako ova posljednja tvrdnja nikada nije zvanično dokazana, Japanci su uložili u to vreme vrtoglavu sumu od milion jena kako bi ostvarili ono što je Tesla navodno postigao skoro deceniju ranije.

Na čelu projekta „Moć“ bio je naučnik Sin-Itiro Tomonaga, kasniji dobitnik Nobelove nagrade. Japanci su uspjeli u svojoj namjeri, i proiveli smrtonosni zrak koji je mogao da ubije i sa udaljenosti od skoro jednog kilometra. Srećom, postojala je „caka“: meta bi morala da bude potpuno nepomična kako bi „zrak smrti “ bio efektan. Ovo „dosignuće“ je na bojnom polju bilo praktično beskorisno.

Hitler je „poštedio“ SAD od napada biološkim oružjem

Njemački naučnici su prije početka 2. svjetskog rata došli na korak od proizvodnje biološkog oružja. Kada su u tome uspjeli, jedna od prvih meta bile se Sjedinjene Države, koje je od napada „spasao“ sam Adolf Hitler.

Jedan njemački naučnik je 1943. godine rekao Hitleru da „Amerika mora biti napadnuta u nekoliko simultanih napada, i to ne običnim oružjem, već virusima koji izazivaju teška patogena oboljenja kod ljudi i životinja“.

Nacisti su u neku ruku već isprobali oružje ranije, kada su u Englesku poslali 40 miliona buba koje su u potpunosti uništile usjeve i „samljele“ britansku poljoprivredu, ostavivši narod da praktično umire od gladi.

Plan za napad na SAD bio je još pakleniji – nacisti su željeli da Amerikance napadnu virusom kolere, tifusa i antraksa. Prema podacima iz nemačke arhive, Hitler je odbio ovakvu vrstu napada jer je to bio „kukavički čin koji ne priliči hrabrim nacistima“. Jer su gasne komore i koncentracioni logori bili oličenje hrabrosti. Šampion paradoksa, nema šta.

Postoji još jedna teorija, a to je da je Hitler smatrao da je program razvoja biološkog oružja i zapravo čitava nauka jedna „jevrejska zavjera“. Ova verzija već zvuči mnogo realnije od prethodne.

Japanski pilot i mještanin na kratko su okupirali Havaje

Nakon bombardovanja Perl Harbora 1941. godine, japanski pilot Šigenori Nišikaiči  bio je na putu ka kući kada mu je motor aviona iznenada otkazao i srušio se na teritoriji iznad Nahaua, najmanjeg havajskog ostrva. Japanac je preživio, a veoma brzo pronašli su ga lokalni mještani. Oni su neočekivanog gosta tretirali sa svim počastima, jer u tom trenutku nisu znali da su SAD i Japan u ratu.

Lokalac japanskog porekla po imenu Jošio Harada doveden je kao prevodilac. On je uradio svoj posao, uz par izostavljenih detalja poput „ovaj momak je upravo bombardovao Perl Harbor“.

Dok su vijesti o napadu Japanaca stigle do Nahaua, situacija je krenula neobičnim tokom. Pilot Šigenori je zahteva da lokalac koji ga je pronašao vrati povjerljiva dokumenta koja je ukrao dok ga je izvlačio iz aviona. tada se umiješao prevodilac Harada, koji je, u ubeđenju da Japan dobija rat protiv SAD, uzeo oružje u ruke i zajedno sa pilotom počeo da zavodi red na ostrvu.

Počeli su da uzimaju taoce i uspostavljaju „novu vladavinu“ na Havajima. Srećom po SAD, nekoliko mještana je prevazišlo strah i organizovalo pobunu protiv Japanaca, koji su na kraju završili na dnu okeana.

Japan i Njemačka su planirali da na SAD pošalju kamikaze u podmornicama sa „prljavom bombom“

Nacisti i Japanci su pred kraj rata, kada su već počeli da gube konce, odlučili da idu na „sve ili ništa“ i na Ameriku bace uranijumsku bombu (onu čije su korišćenje Amerikanci tako dobro usavršili u budućnosti). Međutim, pošto je nuklearno postrojenje na Arktiku uništeno, nije bilo dovoljno „materijala“. Japanci su došli na ideju da se Amerika napadne „prljavom bombom“, koja bi bila prepuna radioaktivnih materija.

Za to su angažovali kamikaze, a plan je bio da oni ka SAD krenu u podmornici U-234, iz koje bi zajednos a bombama bili katapultirani po dolasku na obalu SAD.

Zvuči potpuno suludo, ali dokumentacija to potvrđuje. Amerikanci su, srećom, zarobili japanske kamikaze prije nego što su uspjeli da ostvare svoj plan.

Izvor: blic.rs
Foto: wikiemedia.org

Leave a Reply