„Parlamentarni kanal nije odbor Skupštine“-menadžment RTCG

Parlamentarni kanal samo je jedan od četiri televizijska programa Radio i Televizije Crne Gore (RTCG), a ne radno tijelo ili odbor Skupštine Crne Gore, navodi se u saopštenju menadžmenta i uredništva RTCG.

Povodom uvodnog obraćanja predsjednika Skupštine Crne Gore Alekse Bečića na današnjoj sjednici u vezi s početkom rada Parlamentarnog kanala, menadžment i uredništvo RTCG saopštili su da je dezinformisao javnost, jer se, kako navode. mogao steći utisak da je Skupština Crne Gore otvorila Parlamentarni kanal kao svoju organizacionu jedinicu, koju će skupštinski činovnici uređivati s uzgred pomenutim Javnim servisom.
Ističu da javnost treba da zna da  je Parlamentarni kanal samo jedan od četiri televizijska programa Radio i Televizije Crne Gore, a ne radno tijelo ili odbor Skupštine. Licenca za emitovanje je, dodaju, dodijeljena Radio – televiziji Crne Gore, a ne Skupštini.
„Nije nam jasno zašto je predsjednik Parlamenta je izbjegao da pomene kako je osposobljavanje Javnog servisa za emitovanje Parlamentarnog programa, u skladu sa zakonskom obavezom, počelo skupa s pripremama za digitalizaciju, prije skoro devet godina. Dakle, Zakon je propisao  obavezu i u skladu s tim su rađeni planovi da se RTCG osposobi za otvaranje zasebnog parlamentarnog programa. Sredstva za modernizaciju i digitalizaciju Javnog servisa u punom iznosu obezbijedila je tadašnja Vlada Crne Gore. Po završetku tog izuzetno kompleksnog procesa, prije godinu i po u Radio-televiziji Crne Gore stvoreni su uslovi i za emitovanje Parlamentarnog kanala. Treba kazati da je tek posljednjih šest mjeseci Skupština privela kraju opremanje salona u kojima zasijedaju skupštinski odbori, čime je  tehnički omogućen prenos sadržaja i mimo plenarne sale“, navodi se, između ostalog, u saopštenju. 
Iz menadžmenta i uredništva RTCG zaključuju da se iz izlaganja Bečića mogao steći utisak da Parlamentarni kanal doživljava kao servis koji će uređivati skupštinska birokratija, a ne kao Javni servis svih građana- poručili su iz menadžmenta RTCG


Leave a Reply