Otkup jagnjadi po planu

foto: seljak.meProgram otkupa tržišnih viškova jagnjadi, koji je podržala Vlada Crne Gore, realizuje se uspješno.  Otkup je počeo u prvoj sedmici septembra, kako je i najavljeno, a na terenu ga realizuju MI Goranović(NK), Mesopromet(BP) i HM Durmitor (ŽB). Procjena je da će ovi privredni subjekti otkupiti oko 14.000 jagnjadi od stočara širom Crne Gore. 
 
Vlada Crne Gore podržala je ovaj program i ove godine, kao nastavak brige prema potrebama i penzionera i farmera, sa posebnim senzibilitetom u  ovoj godini prepunoj izazova. Sprovođenje ovog programa omogućiće realizaciju tržišnih viškova jagnjadi i očuvanje dohotka poljoprivrednih proizvođača, s jedne strane, i snabdijevanje penzionera kvalitetnim mesom po povoljnim cijenama, s druge strane. 
 
Otkup jagnjadi u ovoj godini ima posebnu važnost i značaj za poljoprivredne proizvođače, kada je, zbog pandemije COVID19, pristup potrošačima i plasman poljoprivrednih proizvoda otežan. Pored blagovremenog i sigurnog otkupa sezonskih viškova, značiće i podršku dohotku proizvođača jer će se jagnjad otkupljivati po cijeni višoj od prošlogodišnje, odnosno po 2,50 eura po kilogramu žive mjere. Cijena mesa za penzionere biće kao i u prošloj godini – 4,40€/kg, uz plaćanje na osam mjesečnih rata.
 
Sprovođenje ovog programa organizuju Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u saradnji sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja, Fondom PIO, Savezom udruženja penzionera, Investiciono-razvojnim fondom, uz učešće privrednih subjekata.
 
Vlada će finansijski podržati ovaj program tako što će Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Ministarstvo rada i socijalnog staranja i Fond PIO obezbijediti subvencije u iznosu od 1,3€/kg mesa: solidarno sa 1,1€/kg mesa, a preostali dio od 0,20€/kg Ministarstvo poljoprivrede, zbog povećane otkupne cijene, kao vid podrške dohotku poljoprivrednih proizvođača, u cilju ublažavanja posljedica pandemije Covid 19.
 
Investiciono razvojni fond Crne Gore obezbijediio je kreditna sredstva u iznosu od 2 miliona eura za finansiranje otkupa i blagovremenog plaćanje poljoprivrednim proizvođačima. U program uključeni su privredni subjekti iz sektora mesne industrije koji su ispunili uslove IRF-a za dobijanje kreditih sredstava, što će biti garancija blagovremenog i sigurnog plaćanja farmerima za otkupljenu jagnjad.
 

Leave a Reply