Obrezivanje djevojaka – da bi bile poslušne i vjerne

Foto: novosti.rs

One na svojim žrtvama koriste brijače i sve rade na živo.

Žene koje sprovode operacije na ženskim genitalijama, koje u ekstremnim slučajevima može ići i do „zašivanja“ vagine, tačnije uklanjanje klitorisa, izjasnile su se zašto to rade.

Proces je ilegalan u mnogim zemljama, ali predstavljamo vam ženu koja obavlja ovaj užasni postupak i ne planira da prekine sa tim, jer kaže da „što više djevojaka treba da prođe kroz tu intervenciju“.

Neki roditelji su čak svoje ćerke na ljetnjim raspustima slali na ovakav vid operacije, sprečavajući ih da dožive seksualno zadovoljstvo. Poluslijepa 86-godišnja starica Ana-Mora Nege je vrlo poznat „hirurg“ u Keniji koji se time bavi već 70 godina, a na svojim žrtvama koristi brijače.

“Djevojke se sijeku tamo dole kako bi se zaklele na vjernost. Kada se to sanira, vi više nećete moći da budete prostituka koja će ići u potragu za muškarcima”, priča Ana-Mora za Dejli Mejl.

“Bićete poslušni i čekaćete svog supruga. Seks je tu samo zbog djece, a ako ste se već ostvarile kao majke, nema potrebe više za tim”, nastavlja Ana-Mora.

U Evropi postoji oko 700.000 žrtava genitalnog sakaćenja, sa oko 140.000 u Velikoj Britaniji i 100.000 u Francuskoj. Uprkos činjenici da je ono ilegalno u mnogim zemljama, praksa se i dalje nastavlja. Ljudi misle da njihove ćerke, kada nađu svog muškarca, treba da idu na operaciju, jer u suprotnom djevojke ne mogu da kontrolišu svoje emocije i nagone.

“Žensko obrezivanje je važan dio života. To je kao proslava za Božić. Ono ujedinjuje ljude. Sekući ženu, tada ona raste u zdravom tijelu”, priča ona.

Kulturni lider Kisi plemena u Keniji Dikion Kibagendija tvrdi da će Afrikanke, ako ne prođu kroz ovu „varvarsku praksu“, postati robovi Zapada. Kako on pojašnjava, žene koje se nisu podlegle genitalnom sakaćenju, „nemaju disciplinu, ne pokazuju poštovanje prema svojim bližnjima, a osećaj prema kulturi se gubi“.

Podsjećamo vas da je kultura i tradicija u Africi na prvom mjestu i ako ih ne poštujete, bivate ekskomunicirani iz zajednice.

Tokom jednog dana obrežu 6 000 djevojčica

Prema procenama u svijetu živi između 100 i 157 miliona žena i djevojčica koje su se podvrgle odstranjivanju klitorisa. Svake godine se taj broj povećava za oko dva miliona, što znači da se tokom jednog dana obreže oko 6 000 devojčica. Obrezvanje nije isto kao kod muškaraca, jer žene gube samo jedan deo polnog organa, što kasnije stvara mnoge posljedice po zdravlje poput dječje paralize, hepatitisa, HIV, zapaljenje materice i sterilitet.

Izvor: novosti.rs

Leave a Reply