Obilježen Dan opštine Mojkovac: Mandić poručio – Vlada će pomoći razvoj Mojkovca

Pozdravni govor predsjednika Skupštine Crne Gore , Andrije Mandića

Svečanu sjednicu SO Mojkovac otvorio je  predsjednik mojkovačkog parlamenta Marko Janketić, koji je pozdravio goste i građane opštine Mojkovac koji su sjednicu direktno mogli pratiti posredstvom signala RTV Mojkovac. Istakao je da se Mojkovac povratkom 7.januara za Dan opštine vratio sebi i istoriji kojoj pripada, kazavši da je Mojkovačka bitka epopeja našeg slobodarskog duha i ratničke tradicije. Naglasio je da će se krenuti u izgradnju Memorijalnog centra posvećenog mojkovačkim junacima i nabrojao više značajnih infrastrukturnih razvojnih projekata koji će pospiješiti razvoj mojkovačkog kraja. Na kraju pozdravnog govora čestitao je božićne praznike Mojkovčanima i gostima.
 
Marko Janketić
foto: RTVMK

Predsjednik opštine Mojkovac Vesko Delić kazao je da se danas sjećamo junaka slavne Mojkovačke bitke kojima se ponose ne samo građani Mojkovca nego i čitave Crne Gore.
„Mojkovačka bitka je kruna junaštva naših predaka koja, nas potomke, obavezuje i podsjeća da svojim djelima budemo njihovi dosledni naslednici. Žrtva mojkovačkih junaka koji su svoje živote dali za spas svoje braće ne zaostaje po junaštvu iza Kosovske bitke. Mojkovačka bitka je ponos i Crne Gore i cijelog srpstva. Svako sjećanje na serdara Janka Vukotića i njegovu hrabru vojsku navodi nas na razmišljanje i preispitivanje: možemo li i mi sada biti toliko solidarni i požrtvovani koliko su oni mogli nekada? Pitanje na koje će, nadam se, vrijeme pred nama dati odgovore…“, ispričao je Delić.
Naveo je da su protekloj godinu izdvojili 130.000 eura za asfaltiranje puta ka Bojnoj njivi u dužini od oko dva kilometra koji vodi direktno do spomenika junacima Mojkovačke bitke a već u ovoj godinu biće urađeno idejno rešenje za Memorijalni centar posvećen junacima Mojkovačke bitke.
„Uz obavezu da se sjećamo prošlosti i istorije ali i da radimo na budućnosti, intezivno smo radili na poboljšanju uslova života u našoj opštini. Prethodna 2023. godina za rukovodstvo opštine, ali i sve naše građane bila je izuzetno uspješna. Ovakave ocjene, temelje se na osnovu realizovanih projekata koji su u značajnoj mjeri doprinijele unapređenju kvaliteta života građana Mojkovca. Značajna finansijska sredstva od oko 800.000 eura uloženo je u putnu infrastrukturu“, rekao je delić.
Istakao je da je asfaltirano više putnih pravaca na seoskom području, a počeli su radovi na više dionica koje će biti gotove do kraja tekuće godine godine.
„Preko 200.000 eura uloženo je za izgradnju dvosmjerne saobraćajnice u ulici Oslobodilačkih ratova. Planiramo da i u ovoj 2024. godini za izgradnju i popravku putne infrastrukture iz budžeta izdvojimo značajna sredstva.  Dodatnim zalaganjem  uspjeli smo da u državnom budžetu obezbijedimo sredstva od 1,3 miliona za asfaltiranje puta do crkve Ružice na Sinjajevini, kao i dodatnih 350.000 eura za povezivanje Štitarice preko Preprana sa Podbišćem, kao i Lazine sa Lepencem preko Uroševine“, izjavio je Delić.

Vesko Delić
Foto: RTVMK

Govoreći o izgledu grada, istakao je da će više od milion eura biti uloženo u rekontrukciju gradskog trga.
„Trenutno je projekat u fazi revizije, a na proljeće očekujemo da se počne s radovima. Predano smo radili na projektu skijališta sa mojkovačke strane Bjelasice. U protekloj godini završena je dionica puta Mojkovac – Vragodo, trenutno se radi i projekat vodovoda na Žarskom, a Uprava za saobraćaj rapisaće novi tender za izgradnju mosta na Tari koji će spojiti magistralni put Mojkovac – Kolašin sa budućim ski centrom. Plan je da Mojkovac uskoro dobije ski centar koji će unaprijediti razvoj turizma ne samo Mojkovca nego čitavog sjevera Crne Gore“, kazao je, između ostalog, Delić.
Andrija Mandić
Foto: Skupština CG

Sjednici je prisustvovao i predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić koji je pozdravio prisutne istakavši da je svoje djetinjstvo proveo u Mojkovcu, pa da ovu svečanost dijelom doživljava kao svoju.
„Veličanstvena bitka po kojoj Mojkovac i slavi današnji dan, ušla je u epopeju ratovanja i tu se negdje završila priča o onoj velikoj epskoj Crnoj Gori, koja je počela ispod Lovćena, a čiji je danas sjajni predstavnik sa nama Janko Vukotić, unuk čuvenog serdara Janka Vukotića“, kazao je Mandić.
Crna Gora se od te bitke, kako je naveo , do danas razvila, pa imamo Mojkovac grad sa velikom perspektivom.
Predsjednik Skupštine je istakao ,,da su nekada učili da je srednjovjekovno Brskovo, koje je osnovao kralj Stefan Uroš Nemanjić i u kojem je kovan tadašnji novac, bilo veće od Londona i da je upravo ta ideja o ekonomskoj važnosti ovog kraja temelj modernog Mojkovca, te da upravo on predstavlja snagu razvoja Crne Gore. Mnogo je važno da budućnost Mojkovca bude mnogo bolja. Imate ove sjajne staze, imate odluku koju treba da treba da donesete za Rudnik, to ćete odlučiti zajedno sa Vladom Crne Gore. Ovdje ljudi treba da rade, treba da se zapošljavaju, a mi koji smo u Podgorici, naša je obaveza da pomažemo što je moguće više krajeve koji imaju perspektivu kao što je ima Mojkovac. Vlada je prije Nove godine intenzivno radila na tome da Ministarstvo poljoprivrede podrži određene projekte koji su važni za razvoj grada, kao što će i u budućnosti raditi. Treba da radimo i budemo pomireni”.
Mandić je na samom kraju prisutnima čestitao i Božić porukom : ,,Mir Božiji, Hristos se rodi!“.
Janketić, Metodije, Delić
Foto: RTVMK

Pročitani su i telegrami predsjednika Vlade Crne Gore, Milojka Spajića i predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića.
Kulturni program činio je nastup mr Ljubice Vraneš, mecosoprana, solistkinje Beogradske opere.
Ljubica Vraneš
Sa svečane sjednice SO Mojkovac

Prilikom intoniranja himne
Foto: Skupština CG

Izvor: RTVMK, RTCG, Skupština CG

Leave a Reply