Oana Kristina Popa nova šefica Delegacije EU u Crnoj Gori

Foto: Ambasada Rumunije u Beogradu

Oana Kristina Popa, koja je trenutno ambasadorka Rumunije u Srbiji, biće nova šefica Delegacije EU u Crnoj Gori, saopštilo je Ministarstvo vanjskih poslova Rumunije, a pišu tamošnji mediji. Popa će na toj poziciji naslijediti diplomatu Aiva Orava, koji je za šefa Delegacije EU izabran 2016. godine. Nju je za novu šeficu Delegacije EU u Podgorici imenovao predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbjednosnu politiku Žozef Borelj.

 

“Ovo imenovanje predstavlja potvrdu doprinosa i stručnosti Rumunije na evropskom nivou u vezi sa zapadnim Balkanom i profesionalnosti ambasadorka  Popa“, rekao je rumunski ministar vanjskih poslova Bogdan Aurescu.

Ministarstvo naglašava da će nastaviti sa promocijama rumunskih diplomata u okviru Evropske službe za spoljne poslove, kako bi obezbijedilo značajno prisustvo rumunskih kandidata u evropskoj diplomatiji, odražavajući njihovo iskustvo u mnogim oblastima.

 

Kako je saopštilo tamošnje MVP, Oana Popa je diplomata  sa bogatim iskustvom u regionu jugoistočne Evrope. Bila je ambasador Rumunije u Srbiji od 2016. Takođe je obavljala funkciju ambasadora Rumunije u Hrvatskoj u periodu 2005-2009.

Da podsjetimo, Popa će naslijediti Orava koji je na mjestu šefa Delegacije EU naslijedio  Mitju Drobniča. Orav je na družnost stupio  1. septembra 2016.

cdm.me

Leave a Reply