„Nulto izdanje“ Umberta Eka – svjetski bestseller

Ekoov roman je odmah nakon objavljivanja postao apsolutni hit u Italiji, popevši se na vrhove „bestseler“ lista

Foto: 6yka.com

Veliki italijanski pisac Umberto Eko objavio je novi roman „Nulto izdanje“, koji je odmah postao najtraženija literatura u knjižarama.
Tvorac klasika savremene literature „Ime ruže“, „Fukoovo klatno“, „Ostrvo prethodnog dana“, „Tajanstvena svjetlost kraljice Loane“ i „Praškog groblja“ u novom romanu bavi se Musolinijem, medijskim lažima, ogovaranjima i ubistvom.

Novi roman donosi priču o načitanom gubitniku koji prihvata dobro plaćeni, iako neobičan posao, kao pisac „u sjeni“ piše knjigu o radu u fiktivnom dnevnom listu Domani. Redakcija „lista“ ima zadatak da proizvodi simulacije njegovih „nultih izdanja“, kojima, međutim, nije suđeno da ikada izađu iz štamparije. Novinari i urednici izmišljaju senzacionalističke tekstove u kojima predviđaju političke i socijalne nemire te razotkrivaju „šokantne istine“, koje bi mogle da unište reputacije bogatih i moćnih. Čitav projekat sponzoriše ekscentrični tajkun koji ucjenama želi da kupi put u klub bogatih. Paralelno se odvija priča o smaknuću Musolinija i njegove ljubavnice 1945. godine na jezeru Komo, i to kroz paranoične teorije jednog od urednika u listu, uvjerenog da je Musolinijevo ubistvo lažirano u sklopu šire zavjere fašista.

Ekoov roman je odmah nakon objavljivanja postao apsolutni hit u Italiji, popevši se na vrhove „bestseler“ lista .

Izvor: cdm.me

Leave a Reply