Novi film Emira Kusturice u Veneciji

Novi film Emira Kusturice „Na mliječnom putu” biće premijerno prikazan u glavnom takmičarskom programu 73. međunarodnog filmskog festivala u Veneciji, koji se održava od 31. avgusta do 10. septembra, objavljeno je na sajtu Festivala

na-mlijecnom-putu-film
Foto: Ž. Jovanović, politika.rs

Magazin „Varijeti” piše da 73. izdanje prestižnog venecijanskog festivala donosi drame Mela Gibsona, Toma Forda, Pabla Lorena, Dejmijana Šazela sa glumačkim zvIJezdama, kao i obećavajuće nove naslove velikih imena svJetske kinematografije kao što su Emir Kusturica, Fransoa Ozon i Vim Venders.

Kusturičin film je, dalje navodi list „Varijeti”, epska avantura u kome Kusturica igra čovjeka u tri različita perioda svog života, između ostalog  i mlekadžiju u vrIJeme rata koji ima aferu sa ženom koju tumači slavna Monika Beluči.

„Varijeti” podsjeća da je Kusturičino dugoočekivano ostvarenje „Na mliječnom putu”, njegov prvi igrani dugometražni film od „Zaveta” iz 2007. godine koji je premijeru imao na Filmskom festivalu u Kanu.

Ovogodišnja selekcija će, prema oceni novinara lista „Varijeti”, izgleda vratiti status koji je Mostra imala kao „pronicljiva platforma u sezoni nagrada” uz podsećanje da je prošle godine festival lansirao film „Spotlight”, a pre toga ostvarenja „Čovek-ptica” i „Gravitacija” koji su kasnije odneli po nekoliko Oskara.

Ove godine u konkurenciji za Zlatnog lava, pored Kusturičinog filma, biće i Fordov triler „Nocturnal Animals” u kome igraju Ejmi Adams i Džejk Gilenhal, zatim „Jackie” Pabla Lorena o Džeki Kenedi Onazis, „Arrival” Denisa Viljenueve takođe sa Ejmi Adams.

Dejmijan Šazel predstaviće film „La La land”, omaž zlatnom dobu američkog mjuzikla u kome igraju Rajan Gosling i Ema Stoun, Terens Malik se vraća na Lido sa dokumentarcem „Voyage of Time” u kojem slavi univerzum, a narator je Kejt Blanšet.

Džim Keri i Kijanu Rivs igraju u filmu „The Bad Batch” u režiji iransko-američke rediteljke Ane Lili Amirpur, koji je takođe u konkurenciji za Zlatnog lava, kao i „The Light Between Oceans” reditelja Dereka Cianfransa u kome glavne uloge tumače Majkl Fasbender, Alisija Vikander i Rejčel Vajs.

Venders na Mostru dolazi sa 3D dramom „The Beautiful Days of Aranjuez” zasnovanoj na komadu „Wings of Desire” čiji je koautor Peter Handke.

U glavnom takmičarskom programu su i „Frantz” Fransoa Ozona, „Une Vie” Stefana Brizea, drama „Paradise” Andreja Končalovskog, „Brimstone” holandskog reditelja Martina Kolhovena.

Van konkurencije biće prikazan film „Hacksaw Ridge” Mela Gibsona sa Endrjuom Garfildom u ulozi vojnog ljekara koji nikad nije nosio pištolj tokom Drugog svjetskog rata, rimejk čuvenog vesterna „The Magnificent Seven” koji režira Antoana Fuke, drama o boksu „The Bleeder” u režiji Filipa Falardea, prenosi Tanjug.

Izvor: politika.rs

Leave a Reply