Novi detalji smrti princeze Dajane

Foto: Google

Kada su informacije 31. avgusta 1997. počele da pristižu iz Pariza do kraljevskog posjeda Balmoral u škotskoj zabiti, da je princeza Dajana imala tešku saobraćajnu nesreću, britanska kraljica Elizabeta Druga jedva da je mogla da povjeruje tom što čuje. U prvom trenutku se smatralo da, iako je sudar u tunelu Pon d’Alma bio ozbiljan, Dajan ipak nije stradala. Prema svjedoku prisutnom kada je kraljici saopštena prva vijest, ona je naglas izgovorila ono što joj je bilo na umu: „Neko mora da je podmazao kočnice“.

„Dejli mejl“ piše da ova zapanjujuća opaska otkriva jedinstven i složen odnos između kraljice i Dajane, odnos koji je dodatno razotkriven objavljivanjem nikada ranije prikazanih fotografija načinjenih na dan vjenčanja Dajana i princa Čarlsa.

Foto: blogspot.com

Ove slike napravljene u intimnoj atmosferi Bakingemske palate, daleko od očiju fotografa koji su pratili vjenčanje i prikazuju kako Dajana i kraljica idu kroz hodnik jedna pored druge nakon obavljene ceremonije.

Ipak, pored ove radosne prilike, postoji malo dokaza topline između ove dvije žene ili barem plamička sreće na njihovim licima. To bi možda moglo da ukazuje na prikrivenu netrpeljivost i veliki emocionalni jaz između ove dvije potpuno različite ličnosti.

Foto: ibtimes.co.uk

Ingrid Sjuard, autorka knjige o Elizabeti Drugoj, kaže da je tražila odgovor šta je britanska kraljica zaista mislila o svojoj snaji. Ona navodi da je sada, kada će 9. septembra kraljica preći granicu od 63 godine i sedam mjeseci na vlasti čime postaje britanski monarh sa najdužom vladavinom u istoriji, teško i zamisliti u kako je teškom stanju monarhija bila prije 18 godina.

Nakon godina bračnih sukoba i skandala između princa i princeze od Velsa, vest o smrti Dajane bacio je u traumu cijelu zemlju. Javnost se tada okrenula protiv
kraljice pošto se nije odmah vratila u Bakingemsku palatu s unucima iz Balmorala, nego tek 5. septembra, što je Elizabeta Druga pravdala time da je htjela da zaštiti Dajaninu djecu od tragedije koja ih je snašla.

Foto: dailymail.co.uk

Takođe, zastava na palati nije bila na pola koplja, u stvari nije je ni bilo, a to bilo opravdano protokolom da se zastava ne podiže kada kraljica nije u palati. Ipak nakon obilaska gomile cvijeća koje su građani ostavili ispred palate zatrpavši kapiju, kraljica je ipak uspjela da ponovo uspostavi dobar odnos sa podanicima.

Dajanin otac bio kraljevski konjušar i služio je kraljici od 1952. do 1954. i kralju Džordžu VI dvije godine prije toga. Njena majka bila je prijateljica i dvorska dama Elizabete Prve, Kraljice majke.

– Ona je jedna od nas. Veoma mi se sviđaju sve tri Spenserove ćerke – pisala je kraljica prijatelju.

Foto: fanpop.com

Dajana je prihvaćena u kraljevsko okruženje, ali Sjuardova kaže da kraljica tada nije prepoznala površnost u ponašanju tinejdžerke.

– Dajana je bila naivna i nije razmišljala o tome šta joj je sljedeći potez. Za razliku od nje, kraljica je uvijek razmišljala o budućnosti, čak i kao dijete – ocjenjuje spisateljica.

Izvor: blic.rs

Leave a Reply