Nepoznate zanimljivosti o poznatim destinacijama

Foto: wikimedia.org

 
Mont Everest
Na oko 8.850 metara visine, sniježni vrh između Nepala i Tibeta najviša je tačka na Zemlji. Vrh na mjestu spajanja dvije velike tektonske ploče još uvijek raste za otprilike četiri milimetra godišnje.
Ako se odlučite da se popnete na Everest, srešćete bezbroj penjača, šareni grad njihovih šatora, kao i izvanredan planinski pogled.
 

Foto: guim.co.uk

Meksiko Siti
Meksiko Siti svake godine prosječno potone za 10 centimetara, što je čak 10 puta brže od Venecije. Razlog propadanja je to što je megalopolis sagrađen na mekom tlu ispod kojeg su eksploatisane podzemne zalihe vode.
Tu poražavajuću činjenicu dokazuju mnoge klimave zgrade i napuknuti pločnici po cijelom gradu, ali i podatak da je na spomenik „Anđelu nezavisnosti“ bilo potrebno dodati 23 nove stepenice.

 

Foto: gokturkakif.files.wordpress.com

Vatikan
Najmanja nezavisna država na svijetu čvrsto se drži svoje tradicije. Tako, na primjer, pripadnici Švajcarske garde, koja se brine za sigurnost pape, i dalje nose uniforme koje je osmislio renesansni slikar Rafaelo.
Vatikan koji ima 800 stanovnika, od kojih 450 ima državljanstvo, posjeduje sve oznake države – zastavu, himnu, poštu, registarske tablice. Moneta im je evro.

Foto:wikimeida.org

Londonski metro
Da li znate da je londonski metro prva podzemna željeznica na svijetu? Početna dionica od šest kilometara otvorena je davne 1863. između Pedingtona i Faringtona.
Tu liniju danas možete proći vozeći se od Sirkl Lajna do Kovent Gardena, kao i u londonskom saobraćajnom muzeju, gde se čuva originalni voz Metropoliten broj 23. Druga podzemna željeznica na svijetu izgrađena je 1896. u Budimpešti, a četiri godine kasnije dobio ju je i Pariz. 

Foto: swahiliuniversaltours.com

Planina Tejbl
Ime planine koja je zaštitni znak Kejptauna u Južnoafričkoj Republici u prevodu znači “sto”, pa nije slučajno da oblake koje vjetar često donese na njen vrh od 1.087 metara, nazivaju stolnjakom.
Planina je, inače, dio nacionalnog parka, a s njenih padina se pruža nezaboravan pogled na Kejptaun i okean na krajnjem jugu Afrike. Do vrha vodi žičara, a tokom šetnji možete naići i na posebnu vrstu malih antilopa. 

 Foto: wikimedia.org

Venecijanske gondole
Gondolama u Veneciji turisti teško mogu da odole, ali rijetko ko, dok klizi zavodljivim kanalima, razmišlja kako su ti čamci napravljeni. Svaka gondola je sastavljena od 280 komada izrađenih od osam različitih vrsta drveta. Lijeva strana je od desne veća za 24 centimetra, dok vitki luk omogućava veće manevarske sposobnosti. Zanimljivo je i da djelovi gondole predstavljaju razne djelove Venecije – prednji dio šest gradskih zona, zadnji – ostrvo Đudeka, a bočni most predstavlja Rialto.

Foto: wikimedia.org

Monolit Uluru
Teško je zamisliti da bez obične, uglavnom nepoželjne rđe, najpoznatiji svjetski monolit Uluru uopšte ne bi bio crvenkast, već dosadno siv. Ta izvanredna stijena u centralnom dijelu australijske pustinje, koju Aboridžini smatraju svetim mjestom, proslavila se upravo zbog svoje crvenkaste boje, posebno upadljive tokom zalazaka sunca.
Ako odlučite da posjetite tu “zarđalu” atrakciju, uradite to između aprila i oktobra, da biste izbjegli ljetnje temperature koje dostižu i 45 stepeni Celzijusa. 

Foto: facclosangeles.org

El Pueblo de Nuestra Senora la Reina de Los Angeles
Možda vam se na prvi pogled čini nepoznatim, ali to je u stvari pun naziv Los Anđelesa. Na istoriju Grada Naše Bogorodice Kraljice Anđela, nastalog 1781., danas podsjeća El Pueblo, nekadašnje gradsko jezgro pretvoreno u skup muzeja koji prikazuju Los Anđeles s početka 19. vijeka. Da puno ime grada nije zaboravljeno ni u 21. veku, pokazuje katedrala Naše Bogorodice od Anđela (Our Lady of the Angels) koja ima čak 11 spratova.

Foto: fourseasons.com

Nuestra Señora Santa María del Buen Aire
Iza još jednog dužeg imena, koji u prevodu znači “Naša Bogorodica Sveta Marija od Dobrog Vazduha”, krije se argentinska metropola Buenos Aires. Zavodljiv grad kolonijalnih avenija, kosmopolitskih kafića i dobrih mjesta za noćni provod je i svjetska preijstonica tanga. On pulsira kroz plesne dvorane, parkove i trgove, pa se još jedino morate pobrinuti za plesnog partnera. Od gospode se očekuje da privuku žene dugim pogledom i blagim naklonom, dok dame mogu da sjede ispruženih nogu, da bi se potencijalni partner u prolazu sapleo o njihova stopala. 

Priredio: N. Đ.
Izvor: lonelyplanet.com, wikimedia.org, superodmor.rs

Leave a Reply