Ne može brže, jurimo 603!

Japanski magnetni voz Maglev prvi put je probio granicu od 600 kilometara na sat – svjetski rekord! DW donosi pregled najbržih vozova svijeta i njihovih, sada već prevaziđenih, prethodnika

Leteći kralj
Maglev je skraćenica za „magnetic levitation“, u prevodu magnetnu levitaciju, lebdenje. Japansko čudo je provozano brzinom od 603 kilometra na sat i tako oborilo sopstveni raniji rekord. Ne postoji brži voz na svijetu. Vrtoglava brzina omogućena je izostankom trenja, jer voz i bukvalno lebdi, vođen magnetnim poljima. U pitanju je i dalje testiranje na probnoj pisti nedaleko od planine Fudži.

Pri maksimalnoj brzini, osjećaj je kao da putujete avionom, prenose putnici koji su se provozali. Jasukazu Endo, šef centra koji testira Maglev, tvrdi da bi ovaj voz ostao stabilan čak i pri većim brzinama. Priliku da se voze u test-fazi imaju samo rijetki, a prva javna linija planirana je za 2027. godinu – projektovana brzina te moderne pruge između Tokija i Nagoje je 500 kilometara na sat.

Brzo do aerodroma
No dok Maglev ne „siđe među narod“ najbrži aktivni voz biće Transrapid u Šangaju. I u ovoj kineskoj metropoli se koristi magnetna levitacija što omogućava brzinu od 430 kilometara na sat. Voz od periferije Šangaja do aerodroma prelazi 30,5 kilometara – za samo osam minuta.

Ponos Francuske
Ruku na srce, jedan klasični voz bio je još brži od šangajskog. Radi se o jednoj verziji francuskog TGV (Train à Grande Vitesse) koji je dostigao 574 kilometara na čas po običnim čeličnim šinama. Za tu brzinu bila je potrebna kombinacija snage različitih motora. Ipak, zbog jakog trenja i visokih troškova održavanja odustalo se od tolikih brzina pa danas vozovi TGV ne idu brže od 320 na sat.

Peking-Šangaj
Više motora pokreće i Harmoni CRH 380A. Iza komplikovanog imena krije se mašina koja je 2010. na probama dostizala 486 kilometara na sat, a tvrdi se da je eksperimentalna verzija išla do 604 na sat. Oni koji se njime voze iz Pekinga u Šangaj i obratno moraju da se zadovolje sa „skromnih“ 380 na sat. Tako se 1.318 kilometara između dvije kineske metropole prevali za samo pet i po sati.

Hitri ICE
Iako su Japanci proteklih dana dva puta oborili rekord, to nije česta pojava u svijetu brzih vozova. Zato se još pamti kada je njemački ICE još 1988. između Hanovera i Vircburga razvio tada nevjerovatnih 406,9 na sat. U Nemačkoj danas vozovi rijetko prekoračuju 250 km/h jer se tako štedi novac za njihovo održavanje. I to je Njemcima dovoljno brzo – samo ako stigne na vrijeme.

Izvor: Gabrjiel Borud dw.de
Foto: dw.de

Leave a Reply