Najopasnije specijalne jedinice na svijetu

Foto: flickr.com

Specijalci predstavljaju sam „krem“ bezbjednosnih snaga svake zemlje, a ovo su sedam najboljih specijalnih jedinica na svijetu

Pakistanske „Crne rode“
Specijalne snage pakistanske vojske poznatije su kao „crne rode“ zbog jedinstvenih šljemova koje nose komandanti. Njihov trening uključuje marš od 50 kilometara, koji se moraju preći za 12 sati, kao i sprint od 8 kilometara, koji pod punom opremom moraju da pređu za nevjerovatnih 40 minuta.
U oktobru 2009. godine, SSG snage izvele su jednu od najnevjerovatnijih akcija spasavanja, kada su „protuutnjali“ poslovnom zgradom koju su zaposjeli talibani.
Svih 39 talaca je spaseno, a svi otmičari su likvidirani.

Španski specijalci
Španski specijalci (Unidad de Operaciones Especiales) već decenijama predstavljaju jedne od najboljih evropskih jedinica.
Osnovani kao neka volonterskog vojnog udruženja 1952. godine, i to od članova tadašnjeg kluba alpinista, godinama su izrastali u jednu od najcjenjenijih specijalnih snaga na Starom kontinentu.
Da bi postali članovi elitne grupe, kandidati prolaze kroz nekoliko „krugova pakla“. Od deset prijavljenih regruta, odbijeno bude čak 8.

Alfa grupa iz Rusije
Definitivno jedna od najboljih jedinica na svijetu.
Ovu antiterorističku grupu osnovao je KGB 1974. godine. Danas služe pod patronatom FSB-a.
Alfa jedinica predstavlja najelitniji dio ruskih specijalnih snaga. Najteži i najriskantniji zadaci, poput opsade i organizovanih terorističkih napada dodeljuju se njima.
Pamti se i dalje njihova munjevita reakcija kojom su neutralisali bombaški napad na ambasadu SAD u Moskvi 1979.

Francuska grupa sjenki
Malo specijalaca na svijetu može da „stane na crtu“ francuskoj Žandarmeriji (GIGN). Grupu čini 200 posebno treniranih specijalaca koji su pripremani za najteže i najnepredljivije situacije.
Od 1973. godine, oslobodili su više od 600 talaca u nekoliko desetina kriznih situacija. Po francuskom zakonu, zabranjeno je otkrivati njihova imena i fotografije.
GIGN predstavlja svojevrsnu grupu „sjenki“, koje se pojave samo kada je potrebno riješiti kriznu situaciju. Jedna od njihovih najblistavijih intervencija bila je 1979. godine kada je zauzeta Velika džamija u Meki. Zbog tadašnje zabrane ulaska u Meku svima koji nisu muslimani, specijalci su se preobratili u islam, ušli u Meku i pomogli saudijskim snagama bezbjednosti da oslobode taoce, piše Blic.

Britanski SAS
Moto britanskih specijalnih snaga je „Ko se usudi – taj i uspije“. Njihov doprinos američkoj invaziji na Irak ocijenjen je kao „neprocjenjiv“.
Kada ne pomažu američkim kolegama u njihovim akcijama širom planete, bave se antiterorističkim akcijama na tlu Ujedinjenog kraljevstva.
Britanske specijalce ostavljaju gole u prašumi
Specijalne snage britanske mornarice predstavljaju ekvivalent američkim „fokama“. Pripadnici se biraju po veoma strogom kriterijumu. Jedan od kampova nalazi se u prašumamama Belizea.
Kandidati se goli, bez ijednog komada odjeće, ostavljaju u srcu prašume na 96 sati. Ko preživi, ide na sledeći nivo. To je psihološko testiranje, gdje se pristupa surovim metodama ispitivanja. Ko prođe i to, može da se pohvali da je pripadnik SBS-a.

„Foke“ iz SAD-a
Svakako jedna od „najizvikanijih“ specijalnih jedinica na svijetu, i to sa punim pravom.
„Foke“ predstavljaju sam krem američke vojske. Njihov trening djeluje zastrašujuće: 42 skleka, 50 čučnjeva i 2 pretrčana kilometra. Sve to za 11 minuta.
Ovo je standardni test fizičke spreme koji svaki kandidat mora da prođe prije nego što se uopšte i počne sa njegovim testiranjem, kojim se utvrđuje da li je „pogodan materijal“.

Izvor: globalcir.com

Leave a Reply