Najmanji park na svijetu

Foto: nwportlandhostel.com

Zbog svoje veličine „Mil End park“ je najmanjih parkova na svijetu. U principu, park „Mill Ends“ je kamena žardinjera (betonski otvor), ali to nikako ne biste smjeli reći ako se ikada nađete u Portlandu.

Poslednjih 40-ak godina meštani Portlanda slave ovaj mali otvor zemlje kao najmanji park na svijetu a i sama Ginisova knjiga rekorda je dodijelila tu titulu ovoj Portlandskoj „cvjetnoj rupi“

Najpre je planirano od strane gradske vlasti da se na ovom komadiću zemlje nađe ulična svetiiljka, ali se ona nije montirala. Kako je vrijeme prolazilo, pojavljivao se korov, a Dik Fagan, kolumnista lista „Oregon žurnal“, odlučio je da uzme stvar u svoje ruke i zasadio je biljku usred kamenog kruga – rupe za buduću svetiljku.

Foto: wikimedia.org

On je iskoristio ovu priliku i napisao kolumnu pod nazivom “Mill Ends”. U svojim kolumnama počeo da piše o ovom sićušnom dijelu svog grada, nazvao ga „Mill Ends“ i opisivao zanimljive događaje u blizini „parka“

Takođe on je smislio legendu o vilama koje ga posjećuju i razvio priču tako daleko da je objasnio da će vam se ispuniti neka velika želja ukoliko uhvatite jednog od vilenjaka „Mill Ends“-a. Upravo je on bio prvi koji je „Mill Ends“ nazvao najmanjim parkom na svijetu.

Nakon smrti Fagana, o parku uspješno počeli da brinu drugi ljudi grada Portlanda a zvanično je postao gradski park na Dan Svetog Patrika 1976. godine.

Izvor: zanimljivostidana.com

Leave a Reply