Na pomolu okršaj supersila za strateški ključna područja: Bitka SAD, Rusije i Kine

Ruski ledolomac s nuklearnim pogonom
FOTO: GUARDIAN

Američki predsjednik Donald Tramp naredio je izgradnju flote ledolomaca i novih baza kako bi osigurao „američke interese“ na Arktiku i Antarktiku do kraja ove decenije, čime je uputio jasan signal da njegova administracija planira zauzeti agresivniji pristup u borbi s Rusijom i Kinom za prirodne resurse u polarnim regijama, piše Gardian.

Tramp je objavio memorandum koji traži „zaštitu američkih nacionalnih interesa u regijama Arktika i Antarktika“ te traži da se u roku 60 dana sastavi plan izgradnje tri velika i tri srednje velika ledolomca do 2029. godine, a preporučuje se izgradnja dvije nove baze na američkoj teritoriji i dvije na stranoj teritoriji.

– Čini se da je ovo nova hitna studija koja potvrđuje ili čak širi potrebe SAD-a. No, kako će to platiti je pitanje koje se ostavilo za neki drugi dan – kaže za Gardian Heder Konli, potpredsjednica za Evropu, Evroaziju i Arktik pri Centru za strategiju i međunarodne studije.

 

Rusi u prednosti

U svakom slučaju, riječ je o uključivanju u trku u kojoj Amerikanci trenutno zaostaju za Rusima. Naime, SAD ima samo jednog ledolomca u floti, prilično stari Polar Star, dok ih Rusi imaju čak 40, od čega je njih pet na nuklearni pogon. Rusi su odmakli i s gradnjom tri broda iz nove klase nuklearnih ledolomaca, nazvane projekt 22220. Kada budu završeni, a trebali bi biti do 2022., ovi će brodovi biti najveći i najsnažniji ledolomci na svijetu. 

Osim Rusa, čak i mala Finska ima sedam ledolomaca, dok ih Kanada i Švedska imaju po šest svaka, a nedavno je oko na Arktik bacila i Kina koja pokušava osigurati svoj dio kolača u regiji prebogatoj prirodnim resursima tako da finansira razne infrastrukturne projekte.

U Trampovom memorandumu stoji da bi se nova flota koristila za niz ekonomskih i sigurnosnih misija, a napominje se i kako bi se trebala istražiti mogućnost da novi brodovi budu na nuklearni pogon te „opremljeni defanzivnim naoružanjem koje bi im omogućilo da se odbrane od prijetnji konkurencije“, prenosi Jutarnji list. 

Zapovjednik američke obalske straže dodao je i da će možda trebati i projektile zemlja-vazduh da odbrane američku teritoriju od Rusije i Kine.

– Novost u ovom dokumentu je i to da se traži uspostavljanje novih domaćih i međunarodnih baza, vjerovatno jedna na sjeveru, a jedna na jugu Zemlje – kaže Konli.

Bez oduševljenja

Jedan od ciljeva memoranduma je i taj da SAD „uspostavi stalnu prisutnost na Antarktiku“, ali u skladu sa Sistemom antarktičkog ugovora kojim su na tom kontinentu zabranjene vojne aktivnosti. 

Osim prirodnih resursa, velike sile prema Arktiku privlači i mogućnost otvaranja novih plovnih puteva, što posebno ide na živce organizaciji Greenpeace.

– Čak i za vrijeme pandemije i velikih protesta Tramp je uspio naći nove načine kako da iskoristi klimatske promjene. On je zaista najgori predsjednik kojeg smo ikada imali. Arktiku i tamošnjim zajednicama može se pomoći na jako puno načina, ali pružanje ruke naftnoj industriji i vojsci definitivno su zadnji na listi – kazao je Čarli Krej (Charlie Cray) iz američkog ogranka Greenpeacea.

avaz.ba

Leave a Reply