Mumije iz Venconea

Foto: wikipedia.org

Vencone je mjesto koje se nalazi u blizini Udina u italijanskoj regiji Furlanija-Julijska krajina i prostire se u dolini reke Taljamento koja spada u najvažniji vodotok okruga Udine. Ipak, ovo selo koje broji nešto više od 1300 stanovnika postalo je poznato po viševekovnoj misteriji koja je tek nedavno razjašnjena.

Foto: wondercabinet.net

Naime, stanovnici ovog mjesta su prije nekoliko stotina godina bili prinuđeni da izmjeste leševe svojih preminulih srodnika i tada su primijetili da tela nisu istrulila, već su savršeno očuvana i nekoliko decenija nakon smrti. Mumije iz Venconea vjekovima su bile misterija i privlačile pažnju lokalnog stanovništva, ali i radoznalih prolaznika i istraživača. Prvo mumificirano tijelo otkriveno je 1647. godine i nazvano je il Gobbo (grbavac), a priča se da je Napoleon bio toliko fasciniran njima da su njegovi vojnici, tokom francuske opsade ove oblasti, odsjekli dio tijela mumije koji bi služio kao bizarni suvenir njihovom vođi.

Foto: theghostdiaries.com

Mumije koje se danas nalaze u Venconeu živjele su u periodu između 14. i 19. vijeka i prvobitno su bile smještene u kripti katedrale, a naučnici su tek nedavno otkrili koji je razlog očuvanosti ovih leševa. Ispostavilo se da je, pored odgovarajuće temperature i vlažnosti vazduha kao i prisustva sulfata u zemljištu, za mumificiranje leševa iz Venconea najviše odgovorna Hypha tombicina, mikroskopska parazitska gljiva koja izvuče tečnost iz tijela prije nego što otpočne proces raspadanja.

Fotowikipedia.org

U kapeli groblja San Mikele danas je izloženo pet mumija koje predstavljaju svojevrsnu turističku atrakciju ovog mjesta, a prije svega nasledstvo od neprocjenjivog antropološkog interesa koje, zahvaljujući istorijskoj i arheološkoj nauci, omogućavaju da se bolje shvati kako su stanovnici ovog kraja živjeli vijekovima unazad.

Izvor: kafenisanje.rs

Leave a Reply