Milijarde stigle u mladosti

Već smo navikli da se na svim mogućim listama najbogatijih ljudi svijeta na prvom mestu nalazi Bil Gejts, sa bogatstvom od 79.2 milijarde dolara. Međutim, u svijetu su sve popularniji mladi biznismeni, koji su pre 35 uspjeli da zarade milijarde zahvaljujući svojim idejama i vizijama startapova koje su sproveli u djelo. Sa druge strane, neki su samo imali tu sreću da se rode u bogatim i uspješnim porodicama.

1. Evan Špigel

Foto: dailymail.co.uk
 
Ovaj 25-godišnjak definitivno je najmlađi milijarder na svijetu, a njegovo bogatstvo procjenjuje se na 1.5 milijardi dolara. Njegova ideja bila je da napravi društvenu mrežu gde će korisnici moći da komunciraju putem razmjenjivanja kratkih video klipova i fotografija, a kada je tu ideju realizovao nastao je čuveni „Snepčet“ koji danas ima milione korisnika. Evan je završio Univerzitet Stenford, a čak je neko vreme pauzirao od studija da bi se posvetio realizaciji projekta „Snepčet“.
 

2. Bobi Marfi

Foto: asianjournal.com
 
Njegov prijatelj i suosnivač „Snepčeta“ našao se na drugom mjestu, iako posjeduje isto bogatstvo, samo zbog toga što je dvije godine stariji. Bobi i Evan su se upoznali na Stenfordu, a obojica su bili dio bratstva „Kapa Sigma“. Njih dvojica su prvobitno imali ideju za jedan sajt koji bi pomagao budućim studentima, ali je ta ideja propala. Ipak, oni nisu odustali i osmislili su jedinstvenu mobilnu aplikaciju koja je postala hit u svijetu.
 

3. Tom Person

Foto: proudlyimperfect.com
 
Tom Person je najmlađi član porodice koja je osnovala čuveni lanac odeće „H&M“ 1947. godine. Njegov otac Erlin Person je najbogatiji čovjek u Švedskoj. Tom je završio fakultet za filmsku produkciju kojom se i trenutno bavi, a njegovo bogatstvo procjenjuje se na tri milijarde dolara.
 

4. Hulio Mario Santo Domingo III

Foto: musicis4lovers.com
 
Ovaj 30-godišnjak je poznati njujorški di-džej, a bogatstvo od 2.2 milijarde dolara dobio je zahvaljujući svom djedi po kom nosi ime. Naime, porodica Santo Domingo dugi niz godina bila je vlasnik pivare „Bavaria“, a Hulio Mario Santo Domingo I posle smrti 2011. godine ostavio je šestinu svog bogastva unuku. Otac mladog nasljednika takođe je umro 2009. godine.

5. Anton Katrajn junior

Foto: netdna-cdn.com
 
Anton je treća generacija njemačke porodice Katrajn koja je pionir u proizvodnji antena. Ovaj 30-godišnjak posjeduje bogatstvo od 1.7 milijardi dolara, a sve zahvaljujući modernom razvoju tehnologije i mobilne komunikacije. Bogatstvo ove porodice iz godine u godinu sve više raste.

6. Mark Cukerberg

Foto: squarespace.com
 
Marke Cukerberg je Harvardov diplomac i čuveni osnivač najpopularnije društvene mreže na svijetu, Fejsbuka. Ovaj 31-godišnjak je 2013. godine udvostručio svoje bogatstvo jer je uveo svoju kompaniju na berzu. Tako sada njegov bankovni račun iznosi 33.4 milijarde dolara.

7. Dastin Moskovic

Foto: amazonaws.com
 
Dastin je Markov prijatelj i cimer sa kojim je 4. februara 2003. u svojoj sobi na fakultetu osmislio društvenu stranicu kojoj je namjena bila da se prijatelji druže, dopisuju i razmjenjuju slike. Ne znajući kako će im Fejsbuk jednoga dana donijeti slavu i bogatstvo lansirali su ga na internet i u samo par dana stranica je brojila preko 50.000 ljudi. Dastin ipak posjeduje daleko „manje“ bogatstvo koje se procjenjuje na 7.9 milijardi dolara.

8. Elizabet Holms

Foto: forbes.com
 
Elizabet Holms (31) je novom tehnikom vađenja i analize krvi napravila revoluciju u medicini i stekla ogromno bogatstvo koje se procjenjuje na 4.5 milijardi dolara. Elizabet je sa 19 godina napustila studije na Stenfordu i okrenula se medicinskim istraživanjima koje je finansirala novcem za školarinu. Ona je poslije gubitka ujaka koji se borio sa rakom odlučila da je vrijeme da borba sa opakom bolešću postane efikasnija. Pomoću njene metode mogu se uraditi na stotine testova sa samo jednom kapi krvi, mnogo brže nego što se pre radilo s punim epruvetama, i to jeftinije.

9. Tatjana Kaziragi

Foto: hellomagazine.com

Tatjana je takođe jedna od nasljednika iz porodice Santo Domingo, samo što je udajom za Andreu Kaziragija, člana kraljevske porodice Monaka, promijenila prezime. Ova 31-godišnjakinja posjeduje bogatstvo od 2.2 milijarde dolara, što je uglavnom dobila od svoje porodice, dok se u slobodno vrijeme bavi modom i dobrotvornim radom.

10. Skot Dankan

Foto: india.com
 
Skot Dankan, jedan je od četvoro nasljednika naftne imperije „Enterprise Products“ koju je izgradio njegov otac. Star je 32 godine, neoženjen i ukupno bogatstvo mu se procjenjuje na 6.2. milijarde dolara. Skot je najmlađi potomak pokojnog Dena Dankana, vlasnika više od 82.000 kilometara gasovodnih cijevi.

Izvor: blic.rs

Leave a Reply