Mihalkov i Kusturica u Podgorici

Kripta Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici biće mjesto održavanja prvog međunarodnog Hristovaskrsnog festivala pravoslavnog filma

Foto: gdb.rferl.org

Kripta Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici biće mjesto održavanja prvog međunarodnog Hristovaskrsnog festivala pravoslavnog filma pod pokroviteljstvom Mitropolije crnogorsko-primorske. Od 8. do 13. maja biće prikazano oko 25 filmova iz devet država. Na praznik Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca ova filmska smotra gostovaće u manastiru Ostrog.

Po riječima direktora, Radisava Jevrića ulaz je besplatan, a pred publikom će biti animirani, kratkometražni, igrani, dokumentarni i dugometražni filmovi. Najavljeno je i prisustvo Nikite Mihalkova, Emira Kusturice i Nikolaja Burljajeva.

– Na otvaranju, 8. maja u 21 sat, prikazaće se film Dragana Elčića „Život“, nakon čega će govoriti mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije – kaže Jevrić.

Filmove u selekciji odabrali su profesor na Akademiji umjetnosti Dragan Elčić i producent i dramaturg Jovan Marković. Na repertoaru će biti i film „Iskušenje“ Nade Rahović, koji je prema riječima rediteljke stvoren prije 20 godina.

– To je jedna priča o ruskoj iskušenici koja je završila muzičku akademiju i iz razloga koji su slični priči Ane Karenjine, došla u Crnu Goru da provede život u manastiru. Film je obišao mnoge festivale. U vrijeme kada je sniman, ruska iskušenica se nalazila u manastiru Duga u blizini Podgorice, a poslije toga je nastavila da boravi dalje po pravoslavnim manastirima. Film nije završen u životu, samo je završen na filmskoj traci – poručila je Rahovićeva.

Izvor: novosti.rs

Leave a Reply