Medicina operisala „Luču“ – od 102 kandidata, odlikaša, 90 nije prošlo prijemni

Foto: Univerzitet Crne Gore

Poslanica Demokratskog fronta Branka Bošnjak zatražila je juče u Skupštini da ministar prosvjete Damir Šehović podnese ostavku, jer je, kako kaže, na Medicinskom fakultetu zabilježena sramota-od 102 kandidata za upis, prijemni ispit nije položilo čak njih 90, a svi su nosioci diplome “Luča”.

“Medicinski fakultet uvijek upisuju najbolji đaci “lučaši“. Ove godine je bio prijemni ispit, porazni su rezultati. Kažem ministru da podnese ostavku i da ukinemo “luče”, jer su obesmišljene. U srednjim školama pravi se pritisak da im se daju petice da bi mogli da upisuju fakultete”, rekla je ona.

Istakla je da niko od brucoša koji su položili prijemni nije odličan.

“Dovoljnih je troje, vrlodobro petoro i sa dobrim četvoro. Ljudi, ovo je gore od korone. Sve smo obesmislili. Nemamo više znanja. Shvatate li da smo utonuli u rupu jednog neznanja”, rekla je ona.

Precizirala je da su brucoši na Medicinskom fakultetu polagali prijemni ispit iz hemiije i biologije.

“Treba saslušanje vezano za ovo i da vidimo gdje nas vodi ovaj sistem obrazovanja koji hvalimo. Crveno svijetlo se upalilo. Oni treba nas da liječe, a 90 nije položilo ispit. To je sramota”, poručila je ona.

Bošnjak je ovo izjavila dok se polemisalo o predloženim izmjenama Zakona o visokom obrazovanju kojim grupa poslanika vladajuće koalicije traži da se studentima koji studiraju po starom sistemu ponovo produži rok do kada mogu da završe fakultete i to na dvije godine.

“Kao da smo socijalna ustanova. Imali su šansu deset godina. Nije Skupšina kafana “posljednja šansa”, pa da se svaki čas neko javlja. Nije njima zabranjeno da studiraju dalje, nego moraju po Bolonji. To su ljudi, bre, mog godišta. Neću da učestvujem više u tome”, rekla je Bošnjak.

Poslanica Branka Tanasijević (DPS) kazala je da je 80 studenata od njih zatražilo da im ponovo produže rok, a lani ih je bilo 147.

“Želim da vjerujem da su ostali završili počete studije. To su samofinansirajući studenti i nije nikakav izdatak za budžet. Lani sam rekla da je dovoljno, osam puta smo im produžavali, deset godina, ali me ohrabruje činjenica da bez obzira što dugo studiraju nijesu izgubili ni volju, ni samopouzdanje, ni samopoštovanje. Treba im dati šansu”, rekla je ona.

Poslanici će se naknadno izjasniti o ovom prijedlogu.

Radunović Nesnalaženje, stres ili, možda loš dan

Dekan Medicinskog fakulteta prof. dr Miodrag Radunović saopštio je juče da rezultati prijemnog ispita iz predmeta biologija i hemija, koji su polagali kandidati za upis na studijskim programima Medicina i Stomatologija nijesu ohrabrujući.

Objasnio je da su komisije sastavljene od eminentnih profesora Prirodno-matematičkog fakulteta i Metalurško-tehnološkog fakulteta Univerziteta Crne Gore, koji predaju biologiju i hemiju na Medicinskom fakultetu, formirali pitanja iz udžbenika gimnazije.

“Iz kojih su kandidati učili tokom školovanja i imali najbolje ocjene, a većina su i nosioci diplome “Luča”. Pitanja su bila koncipirana po sličnom modelu brošure „Zbirka zadataka iz biologije i hemije za pripremu prijemnog ispita, Beograd 2009. godine”, koja je do sada bila osnova njihove pripreme”, saopštio je Radunović.

Dodaje da kandidati ne treba da se obeshrabre.

“Vjerovatno je bilo manje učenja, nesnalaženja, stres zbog epidemiološke situacije ili, pak, možda loš dan”, rekao je on.

Za drugi upisni rok na Medicinskom fakultetu ostalo je 48 slobodnih mjesta na studijskom programu Medicina i 17 slobodnih mjesta na studijskom programu Stomatologija.

Termin drugog upisnog roka objaviće Univerzitet Crne Gore.

Radunović je istakao i da je za 22 godine postojanja na Medicinskom fakultetu diplomiralo 574 doktora medicine, koji rade u Crnoj Gori, regionu i zemljama EU, 115 doktora stomatologije i 258 doktora farmacija.

Pobjeda, cdm.me

Leave a Reply