Mario Vargas Ljosa utemeljio nagradu ,,Književni plamen”

Foto: cdm.me

Izdavačko preduzeće ,,Nova knjiga” je u saradnji sa peruanskim dobitnikom Nobelove nagrade, Mariom Vargasom Ljosom, ustanovila novu internacionalnu nagradu za doprinos svjetskoj književnosti, koja nosi naziv ,,Književni plamen”.

Simpozijum ,,Književni plamen Vargasa Ljose” održan je u hotelu ,,Splendid” u Bečićima, kojom prilikom je pred poznavaocima latinoameričke književnosti uručen prvi ,,Književni plamen” ovom piscu, čime je zvanično ustanovljena nova književna nagrada.

,,Ova književna nagrada dodjeljivaće se autoru kojeg predlože počasni predsjednik žirija –  Vargas Ljosa, ostali članovi žirija, zatim urednici ‘Nove knjige’ i čitaoci. Dobitnici nagrade će biti autori koji su obogatili književnost našeg vremena i postali međunarodno priznati”, kažu predstavnici IP ,,Nova knjiga”.

Dio nagrade ,,Književni plamen” predstavlja ,,Književni zlatnik”, koji je sa Njegoševim likom uručen peruanskom Nobelovcu, a, kako je saopšteno, ,,Zlatnik” će ubuduće nositi lik utemeljivača nagrade, Vargasa Ljose.

,,Počastvovan sam što utemeljujem ovu nagradu i učiniću sve što je u mojoj moći da doprinesem njenom uspjehu. Nadam se da će imati dug život i da će pripasti dobrim piscima, kao i da će čitaoci prepoznati njenu vrijednost i značaj”, kazao je Ljosa prilikom potpisivanja osnivačke povelje.

Direktor podgoričke izdavačke kuće Predrag Uljarević  izrazio je zadovoljstvo što je prvi Književni zlatnik dodijeljen upravo ovom piscu, istakavši da to nagradi daje poseban smisao i težinu.

Vargas Ljosa se u govoru na simpozijumu osvrnuo na značaj književne kritike i istakao da je ona nekada bila dublja i originalnija.

,,Ona je danas marginalizovana, nema značaj i ulogu koju je nekad imala. Kritika se mora čuvati. Ona čitaoca čuva od zbunjenosti u vrednovanju književnosti, pomaže mu da shvati šta je odlično, šta prosječno, a šta loše”, rekao je on.

Na kraju se peruanski dobitnik Nobelove nagrade zahvalio učesnicima i Izdavačkoj kući ,,Nova knjiga” i naglasio da ,,Književni plamen” nosi naziv onoga što književnost i jeste – plamen koji budi optimizam i entuzijazam u nama.

,,Osnivanje književne nagrade je važan događaj, a nagrada stimulans piscima, naročito ako se dodjeljuje na ozbiljan i čist način. Ona pomaže čitaocu da izađe iz konfuzije mnoštva knjiga koje se danas objavljuju”, zaključio je Vargas Ljosa.

Bojana Obradović

Leave a Reply